Naturens loggbok

Lær deg å kjenne igjen fuglene i hagen

Mens vi sitter inne og venter, er hagen full av fugler. Nå er en fin tid å bli bedre kjent med dem.

Forfatter Ingvar Ambjørnsen har vært en ivrig hobbyornitolog siden guttedagene. For en tid tilbake dro vi til Hamburg, der han bor, for å snakke om fugler.
– Noen mennesker ser ting som jeg ikke legger merke til, for eksempel håndvesker som koster 35 000. Eller rike menn som sender hverandre signaler med klokka. Det er bare de som ser det, ikke jeg. Sånn er det med fugletitting også. Folk legger ikke merke til fuglene. Det er noe av det jeg syns er fortvilende når det gjelder vern av arter. At artene dør blir noe helt abstrakt for sånne folk, for i deres verden har disse artene aldri eksistert. De har aldri sett dem. De har ikke engang hørt om dem, sa Ambjørnsen.

Hvor mange fugler kan du navnet på?
Hvor mange kjenner du igjen?
Gråspurv, kjøttmeis og blåmeis, kanskje, men det fins mange flere der du bor, tjue arter, minst, uansett om det er i skogen eller midt i byen.
Nå er fuglene ekstra synlige, fordi de er travle med å bygge reir, finne seg en make osv, og derfor må de fly både hit og dit og synge fra det lysner til det mørkner. Dessuten kommer trekkfuglene tilbake og bidrar til at mangfoldet blir enda større. Linerle har vi ennå ikke sett, men bokfinken har kommet, stæren har kommet, og sikkert mange flere.

Sett deg i vinduet, gjerne med en kikkert, hvis du har.
Last ned en fugle-app på telefonen, det fins mange å velge mellom i app-store.
Hver gang du ser en fugl, slår du opp i appen og finner ut hva den heter. På appen kan du også høre sangen dens, og når du har gjort det noen ganger, garanterer vi at du både husker hva fuglen heter og hvordan sangen dens er (selv om det siste kan ta litt lenger tid).
Fugletitting er learning by doing. Du kan ikke lese deg til det alene, du må se dem, men når du først har gjort det, og funnet ut hvilken fugl det er, da vil du huske det for alltid.
Og når det blir litt varmere i været; ofre litt av plenen din og så blomstereng isteden. Blomstene tiltrekker seg insekter, insekter tiltrekker seg fugler, og på den måten kan artsvariasjonen i hagen blir enda større.

Ps: Alle fuglebildene under er tatt i hagen, rett utenfor fotografens dør, midt i et helt alminnelig boligstrøk.

Sidensvans.

Foto: Torbjørn Ekelund

Stillits.

Foto: Torbjørn Ekelund

Kjernebiter.

Foto: Torbjørn Ekelund

Grønnsisik.

Foto: Torbjørn Ekelund

Blåmeis.

Foto: Torbjørn Ekelund

Ingvar Ambjørnsen.

Foto: Marie Sjøvold/Cappelen Damm