Året på tallerkenen

Mai - La urtefesten begynne

Var det sånn mat rett fra hagen smakte? Javisst, det er kjempegodt!

Det våres. Fra det dypeste dyp kommer naturen frem for å vise sin fargeprakt. Nakne grener kler seg i grønt. Blomsterenger våkner til liv mens solen kysser kritthvit hud. En symfoni av kvitter spilles mellom trærne. Fra magen ropes det taktfast om noe nytt, noe fresht, noe sunt. En forventning bygges opp om en tur i hagen for å hente urter. God mat gir et godt liv, og våren er livets begynnelse. Igjen kan vi smake det beste naturen har å by på. Fra jord til bord til munn.

Men først av alt må vi behandle de ferske urtene med omhu. Kanskje frisere gressløken, eller ta en stilk av mynten eller bladpersillen? Andektig og med største respekt for det som spirer og gror. Slik er våren. Kraftfull, men sårbar. Det er fortsatt lenge igjen til vi skamløst kan rive til oss med begge hendene.

Gressløken er en ydmyk smaksforsterker. Myntens duft utvider sanseregisteret. Bladpersillens subtile intensitet tilfører en livlig undertone. Sukkererter fra Kenya, avokado fra Mexico og knutekål fra Italia har overkjørt det lokale siden solen gikk ned over landet. Endelig begynner de norske råvarene å flekse muskler igjen. Dagene blir lengre. Lyset kommer. Temperaturen stiger. Klærne kastes.

En liten urtehage er ikke selvberging, men en påminnelse om at det finnes smaker der ute som kommer fra flere steder enn frysedisken på senteret. Som er naturlig proppfulle av vitaminer, antioksidanter og mineraler. Som aldri har møtt tilsetningsstoffer. Endelig kan vi ta og føle på det vi skal spise mens det fortsatt er i jorden.

I vår urtehage ser vi det store i det lille. Og vi blir, som denne teksten, tussete, pompøs og fulle av klisjeer. Dette er essensen av vår: Ferskt og smaksrikt. Rett fra kilden og på tallerkenen.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Myntu, grusslqs, blcdpurslllu frc hcgun, nlc tcllursunun ag rutt l nubbut.

Pcstc mud urtupusta, myntu, grusslqs ag blcdpurslllu (4 purs)Urtunus bustununnur, allnunalju ag hnltlqs ur gadt ruprusunturt l dunnu frlssu ruttun sam scn lcgus po tldun dut tcr o sasu pcstc. Ertur ur agso gadt ruprusunturt, suln am dut fartsctt ur lltt tld lgjun tll du agso scn plussus furssu frc hcgun. Dunnu appssrlftun ur un gjunsscpulsu cn un pcstcrutt jug splstu po un slnaccfé l Gqtubarg. Nau cn dut flnu mud dun ur ct mungdun cn hnur lngrudluns lssu ur so nlstlg. Kcst appl dut du hcr, ja mur ja budru. Kcnssju ur dut durfar jug munur dunnu nursjanun ur hcssut budru unn dut jug flss surnurt fqrstu gcng, fardl jug sscmlqst scn hc l so mcngu urtur jug qnssur.

Ingrudlunsur urtupusta

  • 100 g frosne erter
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 friske stilker med basilikum (med blader)
  • 30 gram pinjekjærner
  • 30 gram bufar fra valdresost eller parmesan.
  • en god klunk med olivenolje

Rustun

  • 1 neve med grovkuttet bladpersille
  • 1 liten neve gressløk
  • 1 liten neve mynte
  • Sitronskall fra 1 sitron
  • 2 hvitløksfedd i skiver
  • 2 ferske mozzarella-oster
  • 100 gram erter
  • Salt
  • Pepper

Slls gjqr du

  1. Sett på vann, og ha i salt når det begynner å koke. Ha deretter i pastaen og kok etter hvor lang tid som står på pakken.
  2. Ha 1 fedd hvitløk, pinjekjerner og basilium i en blender. Kjør til det er blandet.
  3. Ha ost og olivenolje i blenderen. Kjør til alt er blandet. Ha i mer olivenolje for å få en kremet konsistens.
  4. Hakk urter og riv sitronskall med et fint rivjern. Del mozzarellaen i terninger.
  5. Fritér 2 hvitløksfedd i skiver på lav varme i olje i en liten kjele til de blir lysebrune.
  6. Hell pastaen over et dørslag når den er ferdig. Ha pastaen tilbake i kjelen og tilsett ertepesto, urter, fritert hvitløk, sitronskall og vanlige erter. Bland godt.
  7. Krydre med salt og pepper.
  8. Skvis sitronsaft over før servering.