Nature writing

Kuenes ordinære liv

Harvest anbefaler Lydia Davis' «The Cows».

Det kunne vært en artig øvelse å sjekke hvor mange naturbøker som er gitt ut de seneste årene med titler som IKKE inneholder ord av typen «magiske», «fantastiske», «ekstraordinære», «fascinerende». Man ville ikke funnet særlig mange, for disse ladede ordene har åpenbart stor kommersiell verdi. Men det kommersielle blir man som kjent også litt sliten av i lengden, og slike ladede ord skaper over tid en viss slitasje og nummenhet.

Til naturbok-leseren som av og til kjenner på en slik nummenhet, kan vi anbefale den prisbelønte poeten, novellisten og oversetteren Lydia Davis' bok The Cows. Det er en liten bok som handler om tre kuer som holder til på et jorde på den andre siden av veien for huset der forfatteren bor.

Lydia Davis er kjent for sin flash fiction, korte historier, ofte på bare en setning eller to. The Cows er litt mer omfattende enn som så, men den er ikke tjukkere enn et hefte, den er knapp og registrerende i formen, og så visuell at man tenker at den er skrevet av en kunstner.

Her er åpningssetningene i boka, helt fri for ladede ord, og slik sett antakelig ganske nær på å beskrive hvordan det er å være en ku:

Each new day, when they come out from the far side of the barn, it is like the next act, or the start of an entirely new play.

They amble out from the far side of the barn with their rhythmic, graceful walk, an it is an occation, like the start of a parade.

Sometimes the second and third come out in stately procession while the first has stopped and stands still, staring.

They come out from behind the barn as though something is going to happen, and then nothing happens.