Oppskrift fra Kolonihagen

Livskraft

Slik koker du din egen kraft på kjøtt, fugl og fisk.

Nå som høsten er her, er det godt å varme seg på litt suppe. For å lage verdens beste supper, må du først lære deg å koke din egen kraft. Da gjør du ikke bare suppene og sausene dine en tjeneste, men fordøyelsen og immunforsvaret også. Alt du trenger å gjøre er å hjelpe kraften i gang. Så skal den stå og lage seg selv resten av tiden.

Hvis du koker kraft på lav temperatur over lang tid, vil alle mineralene og gelatinen fra beina trekkes ut i væsken. Når vi koker kraft, tilsetter vi derfor også alltid litt eddik, som hjelper til med å trekke ut alle disse fantastiske næringstoffene. Mineralene som trekkes ut blir gjort lett fordøyelige og gir immunforsvaret et realt boost. Fra kraften får du også i deg glucosamine, chondroitin og gelatin, som er veldig gunstig for god søvn og reparering av kropp, tarm og fordøyelse. Det er ikke uten grunn til at man før i tiden fikk kyllingsuppe når man var syk. Kraft hjelper også til å sette i gang fordøyelsen din, så en liten kopp kraft før et måltid er veldig gunstig.

Tid

  • Okse: 12-72 timer
  • Kylling: 4-24 timer
  • Fisk: 1-3 timer.

Dette trenger du

  • 1-2 kg kraftbein, marg, oksehaler, nakker e.l.
  • 1-2 kyllingskrog, stekt eller rå, rester av kyllingvinger, føtter, nakke, lår e.l.
  • 1 kg fiskerester, bein, hode, nakke, avskjær e.l.
  • 2 ss eddik
  • Vann
  • Grønnsaker og krydder etter smak

Slik gjør du

  • Varm ovnen til 200 grader og brun kraftbeina i ovnen til de har en mørk farge og lukter masse. Dette tar ca. 30-40 minutter. Lager du fiskekraft hopper du over dette.
  • Ha beina i en stor gryte og fyll med vann så beina er dekket. Hell oppi eddik. Skru ned ovnen til ca. 100 grader, sett lokk på kjelen og sett gryten inn i ovnen. La kraften stå og lage seg selv i angitt tid. Du kan også la den stå på superlav varme på komfyren, men vi føler oss tryggere når vi går fra stekovnen. Mange bruker også en såkalt ”crock pot” eller ”slow cooker” til å lage kraften sin i.
  • Når kraften har stått så lenge du ønsker, fisk ut bein, tilsett grovhakkede grønnsaker og ønskede krydder, og la det stå 1-2 timer før du siler alt av rester og grums. Hell kraften på glass, sett kjølig og fjern fettlokket som legger seg på toppen når den har blitt kald. Frys ned det du ikke skal bruke med en gang.

Fra denne grunnleggende oppskriften fins det et hav av morsomme ting å gjøre med kraften, så her kommer litt forskjellige tips:

  • Har du lagt merke til at nesten alle oppskrifter på kraft som regel har stangselleri i seg? Japanske forskere har funnet ut at når stangselleri blir kokt lenge på lav varme, blir det frigjort kjemiske forbindelser som fremmer persepsjonen av sødme og ”umami” fra resten av ingrediensene.
  • Når kraften er ferdig, sil og reduser til den blir som sirup/”fond”. Den blir deretter som gelé når den blir kald. Del i terninger, pakk i bokser og frys. Brukes som en liten smaksbombe i sauser.
  • Smakt vietnamesisk Pho før? Det er en smaksrik, aromatisk kraftsuppe med nudler, som er fantastisk! Lag din egen aromatiske kraft ved å koke kraft. Når har kommet så langt at du skal tilsette krydder og grønnsaker, rister du følgende krydder i en tørr panne til det lukter aromatisk på hele kjøkkenet. Deretter tilsetter du det i kraften sammen med de grønnsakene du har for hånden: 6 stk stjerneanis, 6 hele nellikspiker, 3 kanelstenger, 1 ss hel kardemomme og en god bit ingefær.
  • Ikke kast grønnsaksrestene dine – for disse går med i kraften. Ha en boks liggende i frysen hvor du samler opp alle rester, skrell og avskjær, og når boksen er full er du klar til å lage kraft.
  • Ikke kast benrestene dine heller! Vi har også en boks til kylling og fiskebein. Be om å få med beina etter at fiskehandleren din har filetert fisken for deg og frys dem ned. Spar på kyllinglår- og vingebeina, eller kyllingskroget etter å ha helstekt kylling.
  • Tilsett eggeskall i kraften for ekstra kalsium.