Oppskrift fra Kolonihagen
Fire nyanser av rødbeter
Rotgrønnsakene er en velsignelse i vårt kalde klima, de er hardføre, næringsrike og de holder seg lenge. Men hva gjør du hvis kjøpeskapet har hopet seg opp? Det skal vi vise deg her.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=24aeabd2deaa4a3b08cec3fb03c4b09b 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=e9977239ea4cbcebd4bb383ea0a92f21 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=62d7e82ba06fbd3d801f749cdd853bdd 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=a21d2ca69702d3e1af5a703830eb3daf 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=a857001f8cca99faedad3595ab7f3160 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=d506fed066d339e8c0615c65023ed0d8 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_rodbeter_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=e34f409757590a725c1a06dc7cca2c03 1800w)
Vi har et kaldt klima her i Norge, og derfor er vi ekstra takknemlige for våre rotgrønnsaker. De er lagringsdyktige og kan vare gjennom hele den lange vinteren. Men med korte sesonger og en lang vinter, kan det fort hope seg opp. Hva gjør du dersom du har et par kilo rødbeter til overs i kjøleskapet?
Oppbevaring
Rødbeter er lagringsgrønnsaker og kan holde i ukesvis dersom de oppbevares i kjøleskap, gjerne i en papirpose som puster.
Dersom du finner rødbeter med blader – fjern bladene før du lagrer rotgrønnsaken, men ikke kast dem. Bladene kan du steke som du ville gjort med spinat, for eksempel sautert med litt hvitløk. Det blir kjempegodt.
Tilberedning
- Betene skal være faste i fisken. Hvis du skal spise dem rå, pass på å vaske dem godt og skrell bort skallet. Rå beter kan for eksempel bli skåret i tynne skiver med en mandolin eller rives på et rivjern. Hvis du ikke liker rosa fingre kan det også være greit å bruke engangshansker.
- Skal du koke betene er det best å beholde både skall og hale intakt. Når betene er ferdigkokt kan du enkelt skrelle av hale og skall med fingrene. Pass på lankene og la betene avkjøle seg før du skreller dem.
- Det er utallige måter å tilberede rødbeter på: De kan kokes, sauteres, bakes hele på en seng med salt, bakes som terninger eller båter i ovnen, dampes osv.
- For å sjekke at betene er ferdige, bruk en skarp kniv. Slipper de greit fra knivbladet er de ferdige.
Tipberedningstips 1: Spis dine rødbeter rå
Vask og skrell betene, riv på et rivjern og lag en deilig råkostsalat. Bland med andre rotgrønnsaker og gjerne et eple. Vend inn litt god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.
Tilberedningstips 2: Spis dine rødbeter kokt
Ha hele rødbeter i kaldt vann, kok opp og la dem bli møre. Koketiden vil variere veldig etter størrelse på betene, så test om de er ferdige med en skarp kniv. Når de er ferdige, la de kjøle seg ned og gni av skallet med fingrene. Del rødbetene i båter og server til maten, vend inn i en salat – eller kok sammen med potet og mos til denne rosa stappen:
500 g potet, kokt i terninger
300 g rødbete, kokt i terninger
4 ss smør
salt og pepper
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=9a82e6986acb34ff450154764ee618b4 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=c93c2bcf1832aaf1710cd7e43064a2c4 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=91a04d8edc9bccb7d37ee40c8f459bfd 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=14702cb740f09cb24177c057014ef675 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=7b19736d4e363199472b635467f7f141 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=e86e47de7b2d2319134d255ba4629038 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=a8828efef93f84517f6c65562a7865ea 1800w)
Tilberedningstips 3: Spis dine rødbeter syltet
- Kok hele rødbeter
- Kok opp en lake til sukkeret er oppløst, bruk 1 dl eddik, 2 dl sukker og 3 dl vann
- Kutt rødbeter i tynne båter, eller slik du ønsker, og hell over laken.
- Når du sylter beter er det kun fantasien som kan stanse deg. Krydre som du ønsker. En klassiker er litt karve. Vi er også veldig glade i sennepsfrø og laurbærblad.
Tilberedningstips 4: Spis dine rødbeter bakt
Skrell og kutt betene i grove terninger. Vend inn litt olje og salt. Stek i en ildfast form i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Når de er ferdige kan de enten serveres ”au naturel” - eller vendes inn med et par ss honning eller balsamicoeddik. Smak til med salt og pepper.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=687bfffde03ff52b09e5ef3a7dea22ea 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=1e4b9728d3f11bb85e19054bc0c14d10 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=fbac42b91a25d7460798a97db9bb7946 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=a2ac4faa8dc47b82f50f75cd99ab8021 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=8e54f124af90fd9e2d7d77a6fee20b41 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=42cd9262c071464c5975b726b09ca1fb 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_skjorost_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=c4bbeca2b42e919b1c51281bba73dc87 1800w)