Oppskrift fra Kolonihagen

Fire nyanser av rødbeter

Rotgrønnsakene er en velsignelse i vårt kalde klima, de er hardføre, næringsrike og de holder seg lenge. Men hva gjør du hvis kjøpeskapet har hopet seg opp? Det skal vi vise deg her.

Vi har et kaldt klima her i Norge, og derfor er vi ekstra takknemlige for våre rotgrønnsaker. De er lagringsdyktige og kan vare gjennom hele den lange vinteren. Men med korte sesonger og en lang vinter, kan det fort hope seg opp. Hva gjør du dersom du har et par kilo rødbeter til overs i kjøleskapet?

Oppbevaring
Rødbeter er lagringsgrønnsaker og kan holde i ukesvis dersom de oppbevares i kjøleskap, gjerne i en papirpose som puster.
Dersom du finner rødbeter med blader – fjern bladene før du lagrer rotgrønnsaken, men ikke kast dem. Bladene kan du steke som du ville gjort med spinat, for eksempel sautert med litt hvitløk. Det blir kjempegodt.

Tilberedning
- Betene skal være faste i fisken. Hvis du skal spise dem rå, pass på å vaske dem godt og skrell bort skallet. Rå beter kan for eksempel bli skåret i tynne skiver med en mandolin eller rives på et rivjern. Hvis du ikke liker rosa fingre kan det også være greit å bruke engangshansker.
- Skal du koke betene er det best å beholde både skall og hale intakt. Når betene er ferdigkokt kan du enkelt skrelle av hale og skall med fingrene. Pass på lankene og la betene avkjøle seg før du skreller dem.
- Det er utallige måter å tilberede rødbeter på: De kan kokes, sauteres, bakes hele på en seng med salt, bakes som terninger eller båter i ovnen, dampes osv.
- For å sjekke at betene er ferdige, bruk en skarp kniv. Slipper de greit fra knivbladet er de ferdige.

Tipberedningstips 1: Spis dine rødbeter rå
Vask og skrell betene, riv på et rivjern og lag en deilig råkostsalat. Bland med andre rotgrønnsaker og gjerne et eple. Vend inn litt god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.

Tilberedningstips 2: Spis dine rødbeter kokt
Ha hele rødbeter i kaldt vann, kok opp og la dem bli møre. Koketiden vil variere veldig etter størrelse på betene, så test om de er ferdige med en skarp kniv. Når de er ferdige, la de kjøle seg ned og gni av skallet med fingrene. Del rødbetene i båter og server til maten, vend inn i en salat – eller kok sammen med potet og mos til denne rosa stappen:

500 g potet, kokt i terninger
300 g rødbete, kokt i terninger
4 ss smør
salt og pepper

Rødbetemos.

Tilberedningstips 3: Spis dine rødbeter syltet
- Kok hele rødbeter
- Kok opp en lake til sukkeret er oppløst, bruk 1 dl eddik, 2 dl sukker og 3 dl vann
- Kutt rødbeter i tynne båter, eller slik du ønsker, og hell over laken.
- Når du sylter beter er det kun fantasien som kan stanse deg. Krydre som du ønsker. En klassiker er litt karve. Vi er også veldig glade i sennepsfrø og laurbærblad.

Tilberedningstips 4: Spis dine rødbeter bakt
Skrell og kutt betene i grove terninger. Vend inn litt olje og salt. Stek i en ildfast form i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Når de er ferdige kan de enten serveres ”au naturel” - eller vendes inn med et par ss honning eller balsamicoeddik. Smak til med salt og pepper.

Bakte rødbeter med skjørost.