Oppskrift fra Kolonihagen

Nese for bolognese

Finnes det barn som ikke liker pasta? Antakelig ikke. Her er en økologisk variant av den største favoritten blant dem alle.

Kolonihagens nyeste matkasseinnslag er Barnas Matkasse. Vi jubler, og i februar vil vi derfor rette fokus på barnevennlige oppskrifter, inspirert av matkassen. Her har vi samlet våre beste barnevennlige middager, hentet opp tradisjonsrettene fra bestemors kjøkken og løftet frem favoritter og klassikere. Denne ukens klassiker er en tradisjonell pasta bolognese.
Her er det viktig å begynne med en god kjøttdeig. Gjerne en økologisk kjøttdeig, slik at du vet at kyrene har fått gått ute og beitet og fått næringsrikt fôr når de selv bestemmer seg for å gå inn. Når kyrene får næringsrikt og variert fôr vil fettet få en bedre og sunnere omega 3-balanse. Visste du forresten at tomat egentlig er en frukt, stappfull av antioksidanten lykopen? Denne antioksidanten blir enda kraftigere når den varmes. En bolognese med økologisk kjøttdeig og kokte tomater gir deg derfor den mest næringsrike pastasausen du kan tenke deg.
Ønsker du en kjapp og lettvint bolognese i hverdagen, har vi sammen med Metervare utviklet vår egne bolognese - med økologisk kjøttdeig og de beste tomatene. Vår bolognese er laget fersk, spesielt for vår barnekasse, og vakuumert for å bevare all næring. Raskt, enkelt, smakfullt og næringsrikt. Det er hva vi kaller hurtigmat på sitt beste.

Dette trenger du (til fire porsjoner):
500 g pasta (vi har brukt fullkornskruer fra Bio Italia)
Salt
2 gulrøtter, små terninger
1 løk, ternet
2 fedd hvitløk, finhakket
1 pk kjøttdeig
1 ss tørket oregano/timian
2 stk laurbærblad
1 glass tomatpassata
En slant rødvin (kan sløyfes)
½ potte basilikum, grovhakket
Olivenolje
Salt og pepper

Sånn gjør du det:

- Kok opp en kjele med godt saltet vann til pastaen.

- Kutt gulrot og løk i små terninger, finhakk hvitløk. Varm en stekepanne med litt olje. Stek kjøttdeigen til den er godt brunet. Tilsett gulrot, løk, hvitløk, oregano/timian og laurbær. La det surre til løken er blank. Tilsett så mye rødvin du har hjerte til og la det koke nesten helt inn. Tilsett tomatpassata og la det småkoke i 20-30 minutter.

- Når sausen har ca. 10 minutter igjen, kok pasta etter anvisning på pakken.

- Mens både pasta og saus koker, lag gjerne en frisk salat du kan servere på siden.

- Dryss litt god olivenolje over sausen og server med pasta, frisk basilikum, og kanskje til og med litt revet parmesan om du har.

Tips:
Hvis du sitter igjen med restene av en rødvin, ikke hell det ut i vasken. Frys det heller ned, så har du alltid litt matvin for hånden.