Oppskrift fra Kolonihagen
Ørret med persillepotet og brent blomkål
Ny vri på en klassisk rett.

Hva skal vi si om ørreten? Den er den vakreste av alle fisker vi har, og en av de aller beste å spise. Den finnes nesten overalt i landet vårt, på fjellet, i skogene, i bekker, i elver og i sjøen. Den er ikke alltid så enkel å fange, men umulig er det ikke. Den kan tilberedes på alle tenkelige måter, men den aller vanligste er nok denne: Små, selvfiskede ørretpinner stekt i smør, salt og pepper, med en liten klatt rømme og en persillebunt.
Her er en variant av denne klassiske ørretoppskriften.
Ørret med persillepotet og brent blomkål
- 125 g ørret med skinn pr. person
- 100 g nypotet pr. person
- 1 stk blomkål, delt i båter
- 250 g smør, helst fra Røros
- 1 bunt kruspersille
- 2 dl fløte
- 1 stk sitron, saften og revet skall
- Varm ovnen til 170°C.
- Med en stavmikser eller kjøkkenmaskin: Blend mykt smør med persille og revet skall fra en sitron.
- Dekk poteter med lettsaltet kaldt vann i en kjele. Kok opp vannet og reduser deretter varmen slik at det får stått og putret i 10 minutter. Det er veldig viktig at potetene ikke fosskoker, da risikerer de å sprekke.
- Kok opp en kjele med lettsaltet vann og gjør klar en bolle med isvann. Del blomkålen i 6 båter. Slipp blomkålen i det fosskokende vann og la de koke i 6 minutter. Sil av vannet og ha blomkålen direkte i isvannet og la de kjøle seg helt ned.
- Stek blomkålbitene i en veldig varm panne på hver sin side til de er så godt stekt at de nesten er brent.
- Kok fløten til den er redusert til det halve. Tilsett saften av 1 sitron og en god klatt med persillesmøret. Hvor mye kan du bestemme selv
- Press lett på de ferdigkokte potetene så de ”sprenger” litt og vend i persillesmørsausen.
- Gni ørreten inn med olje, salt og pepper. Bak i ovnen i 5-6 minutter med skinnsiden ned. Ta fisken ut av ovnen og vend på den, trekk skinnet forsiktig av. La fisken hvile 2 minutter før servering.
- Anrett tallerken med litt potet og blomkål, øs litt ekstra saus over og topp med et stykke ørret.