Oppskrift fra Kolonihagen

Ørret med persillepotet og brent blomkål

Ny vri på en klassisk rett.

Foto: Kolonihagen

Hva skal vi si om ørreten? Den er den vakreste av alle fisker vi har, og en av de aller beste å spise. Den finnes nesten overalt i landet vårt, på fjellet, i skogene, i bekker, i elver og i sjøen. Den er ikke alltid så enkel å fange, men umulig er det ikke. Den kan tilberedes på alle tenkelige måter, men den aller vanligste er nok denne: Små, selvfiskede ørretpinner stekt i smør, salt og pepper, med en liten klatt rømme og en persillebunt.
Her er en variant av denne klassiske ørretoppskriften.

Ørret med persillepotet og brent blomkål

  • 125 g ørret med skinn pr. person
  • 100 g nypotet pr. person
  • 1 stk blomkål, delt i båter
  • 250 g smør, helst fra Røros
  • 1 bunt kruspersille
  • 2 dl fløte
  • 1 stk sitron, saften og revet skall

- Varm ovnen til 170°C.

- Med en stavmikser eller kjøkkenmaskin: Blend mykt smør med persille og revet skall fra en sitron.

- Dekk poteter med lettsaltet kaldt vann i en kjele. Kok opp vannet og reduser deretter varmen slik at det får stått og putret i 10 minutter. Det er veldig viktig at potetene ikke fosskoker, da risikerer de å sprekke.

- Kok opp en kjele med lettsaltet vann og gjør klar en bolle med isvann. Del blomkålen i 6 båter. Slipp blomkålen i det fosskokende vann og la de koke i 6 minutter. Sil av vannet og ha blomkålen direkte i isvannet og la de kjøle seg helt ned.

- Stek blomkålbitene i en veldig varm panne på hver sin side til de er så godt stekt at de nesten er brent.

- Kok fløten til den er redusert til det halve. Tilsett saften av 1 sitron og en god klatt med persillesmøret. Hvor mye kan du bestemme selv

- Press lett på de ferdigkokte potetene så de ”sprenger” litt og vend i persillesmørsausen.

- Gni ørreten inn med olje, salt og pepper. Bak i ovnen i 5-6 minutter med skinnsiden ned. Ta fisken ut av ovnen og vend på den, trekk skinnet forsiktig av. La fisken hvile 2 minutter før servering.

- Anrett tallerken med litt potet og blomkål, øs litt ekstra saus over og topp med et stykke ørret.