Oppskrift fra Kolonihagen

Hjemmelaget økologisk müsliblanding

Den beste måten å spare tid på i hverdagen.

Med en god, rik og balansert müsliblanding får du en rask og god start på dagen. Hell over litt god melk, yoghurt, tjukkmjølk/kefir eller det du liker – og du klarer deg fint frem til lunsj uten at kroppen må over på reservetanken. Müslien holder seg også godt hvis du oppbevarer den tørt og mørkt, så lag gjerne en stor porsjon når du først er i sving.
Ferdig müsliblanding i butikken inneholder store mengder rosiner, siden dette er en billig råvare. Det er veldig sjelden at honning er brukt som søtning. I tillegg er hvete og mais mye brukt, noe du heller ikke trenger i hverdagen. Se på denne oppskriften som en base som du kan videreutvikle. Legg til eller trekk fra det du måtte ønske – som tørket frukt og bær og andre korn-­ og nøttesorter. Hvis du ikke liker smaken av honning, kan du benytte appelsinjuice eller annen søtning.

Dette trenger du:

Før steking

  • 150 g små havregryn
  • 50 g hasselnøtter i grove biter
  • 60 g mandler i grove biter
  • 50 g solsikkekjerner
  • 60 g valnøtter i grove biter
  • 35 g knuste linfrø
  • 100 g rug flak
  • 100 g vann
  • 200 g honning

Etter steking

  • 50 g kokosflak
  • 200 g havregryn
  • 100 g rugflak
  • 100 g mørk sjokolade i biter

Sånn gjør du det:

Før steking

  • Varm ovnen til 170°C.
  • Bland alt det tørre i en stor tørr stekepanne. Varm opp til alt begynner å bli godt og varmt – uten at det tar farge. Dette gjør vi for at det blir enklere å blande inn honningen.
  • Kok opp vann i en kjele. Tilsett så honning og varmt vann i stekepannen. Om honningglasset nærmer seg tomt, kan det være lurt å benytte det varme vannet til å skylle ut resten av honningen. Bland godt til alt har fått et tynt lag med honning på seg.
  • Fordel deretter blandingen i 2 langpanner med bakepapir og stek i ovnen i 20–30 minutter. Vi liker blandingen når den blir mørk og gyllen i fargen. Husk å røre litt rundt i blandingen flere ganger under stekingen.

Etter steking

  • Avkjøl blandingen på benken, og tilsett resten av råvarene når blandingen har blitt kald. Fyll opp bokser med deilig hjemmelaget müsli.

Tips

  • Nøtter bor i skall og trives derfor best hvis du oppbevarer dem mørkt og tørt.