Oppskrift fra Kolonihagen

Langpannebrød til folket

Eller focaccia, som det heter på italiensk.

Her har du en grunnoppskrift som kan smaksettes etter humør eller sesong. Test deg frem til din favoritt. Noen av våre favoritter er med dill til rekesalat, soltørket tomat til spekeskinke og sopp til hjemmelaget leverpostei. For å få en ekstra crispy skorpe blander vi deler av deigen dagen før. På fagspråket kaller vi dette en autolyseprosess, og den både fremhever smaken og lager sterkere binding i deigen, slik at du kan tilsette større mengder fuktighet.

Dette trenger du:

Dag 1

  • 630 g siktet hvetemel
  • 410 g kaldt vann
  • 18 g salt
  • 60 g olivenolje

Dag 2

  • 25 g fersk gjær
  • Oliven, urter, soltørket tomat, sopp osv. – etter smak.

Sånn gjør du det:

  • Bland alt (utenom gjær, oliven og evt. andre smaksettere) lett sammen. Dekk til med plast, og sett kjølig over natten.
  • Dagen etter tilsetter du gjær og de smakene du ønsker, som oliven, sopp, urter osv.
  • Deigen eltes til den blir glatt, og alt er blandet godt. Du kan godt gjøre dette på lav hastighet i kjøkkenmaskinen med eltekrok.
  • La så deigen heve en times tid før du legger den over i smurt langpanne. Fukt hendene med olivenolje, hell en liten stripe over deigen og press den ut med fingertuppene til ønsket størrelse og tykkelse. Ca. 25 x 35 cm.
  • Langpannen skal så heve en time til før den skal stekes på 235 °C i ca. 22 minutter.
  • Legg den på rist når den er ferdig stekt.

Tips:
Hvis du ikke har planlagt å lage dette i god tid, eller hvis du ikke har tid til å vente en dag, så kan du velge romtemperert vann, blande sammen ingrediensene til dag 1 (over) og la deigen stå på benken i 20 minutter før du går videre.