Oppskrift fra Kolonihagen

Tid for kaffe (igjen)

Det er mye som er viktig når hverdagen tar over og ferien er slutt. Men få ting er viktigere enn kaffe.

Ferien er over. Det betyr blant annet at de fleste av oss må stå opp tidlig igjen. For mange er kaffe om morgenen en glede, et ritual, eller ganske enkelt en nødvendighet. For oss i Kolonihagen er kaffen noe mer enn en dose koffein for kroppen - og alt begynner med kvaliteten på kaffebønnene.
Kaffe er en ferskvare og smaker best fra dag 8 til 22 etter brenning. Vi får våre beste kaffebønner levert ukentlig fra KAFFA i Oslo.
Kaffeplanten dyrkes ved ekvator og i subtropiske områder. Etter blomstring utvikles en kirsebærlignende frukt som inneholder to frø dekket av tykt frøskall. Kaffebønnen er frøet til kaffeplanten – og dette frøet tørkes, brennes og brygges til slutt til en god kopp kaffe. Kaffebønner er sesongvare, og kaffen du får kjøpt vil derfor variere gjennom hele året.
Men nok prat, la oss bevege oss over til det viktigste: Hvordan brygge den beste koppen kaffe? Det fins mange metoder, og alle har sine egne favoritter. Her er noen av våre:

(saken fortsetter under bildene)

Generelle tips

- Sørg for rent utstyr, friskt vann og gode kaffebønner, husk at kaffe er ferskvare.
- Malt kaffe er ekstrem ferskvare og bør brukes med en gang.
- Sørg for riktig malingsgrad. For grov maling gir flau og vandig kaffe. For fin maling gir bitter smak.
- Kaffe skal ikke koke. Pass også på at temperaturen ikke blir for lav. For lav temperatur gir kjedelig, flat kaffe.

Drypp

Omfatter den tradisjonelle kaffetrakteren og håndbryggere som Hario, Tiamo, Chemex, Melitta m.fl. Kaffen brygges i et papir eller et metallfilter. Tyngdekraften sørger for at vannet passerer gjennom kaffen og filteret på sin vei ned i serveringsbeholderen.

Egenskaper: Rent, klart og friskt.
Mengde: 65 g per liter varmt vann.
Temperatur: 92–96 grader, men det kan eksperimenteres med lavere temperatur.
Bryggetid: 3–6 minutter.
Malingsgrad: Filtermalt.

Fremgangsmåte, manuelt drypp: Kok opp en tilmålt mengde rent, friskt vann. Ha tilmålt mengde kaffe oppi det forfuktede filteret. Tilsett akkurat nok vann til å fukte kaffen og la stå i et halvt minutt. Hell rolig i sirkulære bevegelser uten å helle direkte på filteret. På denne måten tar ikke vannet en snarvei langs filterholderen utenom kaffen. Alt vannet skal ha passert gjennom kaffen ved ønsket bryggetid.

Tips: Skyll papirfilteret godt i vann for å fjerne støv og papirsmak før kaffen tilsettes.

Kokekaffe

En svært tradisjonell bryggemetode hvor kaffe has i en beholder med varmt vann. Utført riktig gir denne metoden veldig god kaffe.

Egenskaper: Nedpå, fyldig, stor munnfølelse, dempet syrlighet, kompleks.
Malingsgrad: Kokemalt.
Mengde: 65 g per liter varmt vann.
Temperatur: 92–96 grader, men det kan eksperimenteres med lavere temperatur.
Bryggetid: 6–8 minutter, kortere tid ved finere malingsgrad.

Fremgangsmåte: Kok opp en tilmålt mengde rent, friskt vann i en rustfri stålkjele. Når vannet koker, trekk kjelen til side og la den hvile mens kaffen veies og males.
Ha tilmålt mengde kaffe i vannet og rør rundt. La kaffen stå i minst seks og ikke mer enn åtte minutter og server eller dekanter på en ren termos eller en annen serveringskanne. Kaffen må serveres eller dekanteres over i serveringsbeholder etter endt bryggetid for å unngå overekstrahering. Ved bruk av finere malingsgrad enn kokemalt kan kortere bryggetid gi en riktigere ekstraksjon.

Tips: En tesil kan brukes for å fjerne grut ved dekantering eller servering. En tykkbunnet kjele vil hjelpe til med å holde temperaturen oppe under trekketiden.

Aeropress

Aeropress er blitt kjent for sin spesielle konstruksjon, uante variasjonemuligheter, et transparent og syrefriskt resultat i koppen. Med denne bryggeren er det mulig å brygge en fantastisk kaffe på bare noen minutter. Bryggeren består av en sylinder med filter i bunnen og et stempel. Under brygging has kaffe i sylinderen sammen med vann og stempelet brukes til å pressen vannet gjennom kaffen og filteret.

Egenskaper: Syrefrisk, fremhevet fruktighet, vinøs. Fremhever munnfølelsen.
Malingsgrad: Fin, men grovere enn espresso.
Mengde: 14–18 g kaffe per 200 ml vann.
Temperatur: 92–96 grader, men det kan eksperimenteres med lavere temperatur.
Bryggetid: 1–5 minutter.

Fremgangsmåte: Skyll papirfilteret i vann. Mal kaffen og ha den i bryggeren. Hell på vannet og rør frem og tilbake i 30 sekunder før stempelet monteres i toppen og presses fullstendig ned i en rolig bevegelse. Alternativt kan stempelet monteres i toppen av bryggeren for lenger bryggetid.

Tips: Eksperimenter med temperatur, røring, bryggtid, malingsgrad m.m.

Presskanne

Denne bryggemetoden er gjerne sett på som umoderne, men gir uten tvil et glimrende resultat. I all hovedsak has malt kaffe i en beholder sammen med varmt vann hvor et stempel presser kaffen ned etter endt bryggetid for å holde kaffegruten tilbake ved servering.

Egenskaper: Fyldig, god munnfølelse, dempet syrlighet, kompleks og detaljert.
Mengde: 65 g per liter varmt vann.
Temperatur: 92–96 grader, men det kan eksperimenteres med lavere temperatur.
Bryggetid: 5–6 minutter.
Malingsgrad: Grov, mellom filter- og kokemalt.

Fremgangsmåte: Kok opp vann. Når vannet har kokt, vei ut og mal kaffen. Hell den nymalte kaffen i presskannen og hell over det nykokte vannet. Rør i kaffen eller sett stempelet akkurat så langt ned at kaffen fuktes. Hvis det røres, kan skummet fjernes fra overflaten ved endt bryggetid og før stempelet senkes.
Etter fire minutter skal stempelet ned. Hvis lengre bryggetid foretrekkes, er en varmer til presskannen og enda grovere malingsgrad å anbefale.

Tips: Kaffen må serveres eller dekanteres over i serveringsbeholder etter endt bryggetid for å unngå overekstrahering. Ved bruk av finere malingsgrad kan kortere bryggetid gi en riktigere ekstraksjon.