Oppskrift fra Kolonihagen

En hjemmelaget rosa biff

For den som vil imponere under søndagsfrokosten.

Rosa biff er hva vi på godt norsk kaller en ”roast beef”. Rosa biff er både staselig å servere til søndagsfrokosten, veldig godt og enkelt å lage. Alt du trenger er gode råvarer og et steketermometer.

Dette trenger du:

800 g flatbiff eller mørbrad av storfe
Salt og pepper
Litt spisskummen
Klarnet smør til steking
Ev. friske urter

Sånn gjør du det:

- Gni kjøttet inn med salt, pepper og litt malt spisskummen, og surr kjøttet med hyssing for å få en fast, fin biff. Bind gjerne inn noen stilker av friske urter som rosmarin eller timian hvis du ønsker det.

- Før du bruner kjøttet, må du klarne smør: Smelt smør forsiktig i en gryte, og la det stå på helt svak varme, slik at det holder seg flytende. Etter en stund vil smøret skille seg, og melkeproteinet synker til bunns. Skum av hvis det dannes skum på toppen. Øs deretter den klare delen forsiktig over i en ren beholder, og kast proteinet som ligger igjen i gryta. Husk alltid å klarne smøret når du skal bruke høy varme, for å unngå at smøret brenner seg.

- Brun så alle sider av biffen i en varm stekepanne med klarnet smør. Når kjøttet har fått fin stekeskorpe på alle sider, steker du kjøttet videre i ovnen på 125 °C med steketermometer til biffen har en kjernetemperatur på 58 °C.

- La den hvile til den blir helt kald, og server biffen i tynne, tynne skiver.

Tips:

Det er to hensyn å ta for trygg steking i fett: fettsyretype og proteininnhold. Jo mer umettet fett, desto lavere temperatur. Proteiner forkulles og oser lett, og i osen finnes det kreftfremkallende stoffer. Derfor er det smart å fjerne proteinene ved klarning av smøret du bruker til bruning. Du kan også brune kjøttet uten bruk av smør. Ha det direkte i glør eller kull, for en røffere smak av røyk og grill.