Oppskrift fra Kolonihagen

Grove harissavafler med kålsalat og braisert svinenakke

Disse vaflene er grove, de er salte og de har ikke syltetøy og rømme på toppen.

En vaffel behøver ikke alltid smake det samme, og den behøver ikke alltid å være søt. Her kommer et middagstips utenom det vanlige, fra våre dedikerte matkassekokker Sverre og Andreas. Dette er skikkelig kosemat - en salt og kryddersterk variant som de begge er veldig glade i. Det tar et par timer å lage denne retten, men den blir utrolig god og den er veldig morsom å tilby når du har venner på besøk.
Dette trenger du:

Vaffel:

  • 2 egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts harissa (sterk nord-afrikansk chilisaus)
  • 1 ss nøytral olje
  • 200 g fullkornsmel, fint
  • 1 klype salt
  • ½ dl vann

Braisert svinenakke:

  • 400 g svinenakke
  • 2 ss honning
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ts spisskummen
  • 2 klementiner, saften
  • 1 ss soya

Kålsalat:

  • 300 g hvitkål, finstrimlet
  • 2 gulrot, finstrimlet
  • 200 g grønnkål, blansjert og finstrimlet
  • 2 ss sukker
  • 1 ss ingefær, revet
  • 1 grønn chili, finhakket
  • ½ lime, saften
  • 2 ss eplecidereddik
  • 2 ts fishsauce

Majones:

  • 1 eggeplomme
  • 2 dl nøytral olje
  • ½ lime, saften
  • 1 ts sennep
  • 2 ts sriracha (thailandsk chilisaus)
  • 1 ts salt

Sånn gjør du det:

  • Rør sammen vaffelrøren og la det hvile i kjøleskapet.
  • Stek eller grill svinenakken sammen med paprikapulver og spisskummen. Når den har fått fin farge, legg over i en ildfast form og ha over honning, klementinsaft og soya. Dekk med sølvfolie og sett inn i ovnen på 140°C og stek i ca. 1 ½ time mens du gjør noe helt annet.
  • Når kjøttet nesten faller fra hverandre av seg selv er det ferdig. Ha det over i en kjele og kok det sammen med stekesjyen som ligger igjen i den ildfaste formen til det nesten ikke er noe væske igjen.
  • Husk at alle råvarene må ha romtemperatur for at majonesen ikke skal skille seg. Bland eggeplomme, lime, sennep og salt i en bolle.
  • Pisk inn litt og litt av oljen til du får en fin majoneskonsistens og smaksett med sriracha.
  • Skulle majonesen bli for tykk, kan du spe med litt vann.
  • Varm sukkeret i en kjele til det begynner og bli lysebrunt, som karamell.
  • Tilsett ingefær, chili, limesaft, eddik og fishsauce. Kok sammen til det får sirupkonsistens.
  • Rens bort de grove stilkene på grønnkålen. Kok bladene i ca. 2 minutter for å blanchere dem. Legg bladene over i iskaldt vann for å stanse kokeprosessen, rist deretter av alt vannet.
  • Finstrimle grønnkål, hvitkål, gulrot og bland med sirupen.
  • Stek vafflene som du ellers hadde gjort i et vaffeljern.
  • Nå har du alle elementene dine klare, så da er det bare å legge opp: Smør majones på vaffelen, legg på kålsalat, topp med braisert svinenakke og brett i to.

Tips:
Du kan også lage majones med stavmikser. Bland alt, utenom oljen, i en smal og høy bolle. Kjør stavmikseren på lav hastighet og hell oljen forsiktig over. Når du ser at emulsjonen starter, kan du løfte litt på mikseren. På under ett minutt har du en ferdig, deilig majones.