Oppskrift fra Kolonihagen

Det er kraft i gode grønnsaker

Næringsrik, magevennlig – og et vegansk alternativ til den populære kjøttkraften.

Dette er den perfekte måten å kaste mindre mat på. Dessuten er det mye sunnere og mer smakfullt enn buljong.
Ha denne oppskriften i bakhodet når du lager middag. Spar på grønnsaksskrellet ditt og oppbevar det i en boks i frysen. Når boksen er fylt opp er det bare å sette i gang med kraftlaging.
Hvis du ikke finner akkurat disse ingrediensene, ikke vær redd! Bruk det du har på lager.
Kraften blir like smakfull for seg selv som i en suppe. Trikset er at vi steker rødløken og soppen lenge nok først, til den er karamellisert. Dette gir et skikkelig smaksløft til sluttresultatet. Vi elsker også krydder som sitrongress og kaffirlimeblader som smaker masse.
Noen av ingrediensene i denne kraften fungerer i tillegg som supermat for kroppen; Sjøgress er rikt på omega 3, jod og andre mineraler. Shitake bidrar med helt fantastisk smak, vitaminer, mineraler, inneholder alle aminosyrene vi trenger og er prebiotisk. Gurkemeie er antiinflammatorisk og sammen med den lille oljen vi steker med og pepperkornene gjør vi curcuminen (virkestoffet i gurkemeie) 1000 ganger mer tilgjengelig for kroppen vår. Grønnkål og spinat er også spesielt rikt på K-, A- og C-vitamin, magnesium og kalsium.

Dette trenger du:
1 rødløk, strimlet
100 g shitakesopp, skivet
1 ss oliven- eller kokosolje
1 ss soyasaus
3 liter vann
1 hel hvitløk, delt i to på tvers
1 chili, grovkuttet, med frø
1 bit ingefær, grovkuttet, med skall
3-4 kaffirlimeblader
2 stenger sitrongress
En håndfull grønt som spinat eller grønnkål
½–1 liter kuttede grønnsaker og skall. Bruk rester du måtte ha, feks. gulrotskall, rødkål, sopp, purre, stangselleri osv.
30 g kombu eller wakame sjøgress
2 ss gurkemeie
1 ss pepperkorn
En liten bunt persille, koriander eller annen krydderurt

Slik gjør du:
Varm en stor gryte med oliven- eller kokosolje og stek løk og shitake til det har falt godt sammen og er ordentlig karamellisert, ca. 10 minutter. Når det nærmer seg, tilsett soyasaus og la det frese et par minutter.
Mens dette steker, finn frem resten av ingrediensene og gjør det klart.
Tilsett resten av ingrediensene i gryten og kok opp. Skru deretter ned varmen og la det småkoke under lokk i ca. 1 time.
Sil av kraften og kast grønnsakene.
Server som ren kraft med litt friske urter eller avkjøl til senere bruk. Den kan også fryses i porsjoner. Kraften er et perfekt utgangspunkt til grønnsakssupper, ramen-inspirerte supper med nudler og hva enn du kan bruke grønnsakskraft og buljong til.