Oppskrift fra Kolonihagen
Grønn snakkis
Hvis du lurer på hva du kan bruke grønnkål til, så er svaret: nesten alt.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=175c3b80926ad4d89a5c23373b206a98 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=328a8c14f31cb752bcd702da302e116c 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=19f2ecf8794bf406814be7ab528bb556 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=d4f60d5ee98ef64d20f71868859257f5 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=09b5903187fd871154581b499d378216 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=00026d2e432a7b7c590814d2e3515578 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_gronnkal1_1_1500_1000_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=f9df0255ff21de9601a4d0241a689c87 1800w)
Grønnkål har blitt en snakkis, men ikke uten grunn. Grønnkål er nemlig en skikkelig næringsbombe. Den er dessuten like god til middag som til frokost. Tilsett grønnkål i smoothien din for en ekstra boost, lag grønnkålchips, stek i en panne med litt hvitløk og olje, lag pesto eller ha den rå i salat. 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn en desiliter melk. Den er proppfull av antioksidantet lutein. Den er en finfin kilde til jern. Per kalori har denne grønnsaken mer jern enn biff, noe som gjør at den ofte kalles «biffen i plantebasert diett».
Bruker du grønnkålen rå kan den fort bli seig og trå. Bruk derfor kun bladene (stenglene er veldig tøffe). Kutt bladene i fine strimler. Ha i en stor bolle med litt olivenolje, sitron og salt, og kna kålen med hendene. Når du masserer grønnkålbladene blir de myke og kjempegode i salat.
Oppskrift i neste ukes vegetarmatkasse: Stekte sobanudler med grønnkål og eple
Soba er det japanske navnet for bokhvete. Tross navnet, er bokhvete ikke i slekt med hvete. Det er faktisk ikke et kornslag i det hele tatt, men en nøtt - og en fjern slektning av rabarbra. Navnet bokhvete skyldes trolig at nøttene ligner på bøkefrø.
Siden bokhvete ikke har noe med hvete å gjøre, er det også naturlig glutenfritt. Sunt, næringsrikt - og helt naturlig.
- 1 pk sobanudler
- 1 blomkål, skivet
- 1 rødløk, i båter
- 1 pk aromasopp, skivet
- ½ purre, finstrimlet
- 1 pk grønnkål, revet
- ½ fennikel, finstrimlet
Woksaus:
- 2 ss soya
- 1 ts sesamolje
- 1 grønn chili, finhakket
- 1 bit ingefær, revet
- 2 egg
Eplesalat:
- 2 epler, finstrimlet
- ½ fennikel, finstrimlet
- ½ lime, saften
- ½ potte koriander
- nøytral olje
- salt & pepper
Sånn gjør du det:
- Kok nudler etter anvisninger på pakken. Sil av vannet og skyll i kaldt vann for å stanse kokeprosessen.
- Varm en wok eller vid panne/kjele med litt olje. Stek blomkål, rødløk og sopp på høy varme i ca. 3 minutter eller til det har fått farge. Tilsett purre, grønnkål og halvparten av fennikelen. Vend inn nudlene og la det steke 2 minutter til.
- Pisk sammen egg, soyasaus, ingefær, chili og sesamolje. Vend sausen inn i woken og skru av varmen.
- Vend sammen finstrimlet eple og fennikel med limesaft til en salat.
- Server nudelwoken med eplesalat og topp med grovhakket koriander.
Tid: 30-35 minutter
Porsjoner: 3-4