Oppskrift fra Kolonihagen

Ertepletter med rødbete- og potetpuré

Trodde du at du måtte spise kjøtt for å få i deg nok proteiner? Tenk igjen!

Rødbetemos.

Er det kjøttkaker på det bildet, tro? Neida. Ta en nærmere titt, disse bærekraftige plettene er nemlig vegetariske. Og proteinrike. Plantebasert mat inneholder gjerne mindre protein enn kjøtt og fisk, og det er derfor ekstra viktig at et vegetarisk kosthold kombineres flere forskjellige proteinkilder. For å dekke proteinbehovet, men også for at kroppen skal få riktig kombinasjon og sammensetning av aminosyrer.
Med dette in mente komponerer vi tre sunne og fullverdige middagsretter i uken til våre vegetariske middagskasser. Satt sammen av flere kilder protein i samme rett, som vi igjen kombinerer med fiber og langsomme karbohydrater. Hvert element er nøye gjennomtenkt i hver eneste rett - alt for å gi deg et sunt og variert kosthold fylt med alle de byggeklossene kroppen trenger. Og dessuten: Utrolig velsmakende!
I våre vegetariske retter bruker vi som regel kikertmel. Det kan alltids erstattes med hvetemel, men å bruke kikertmel eller nøttemel er en utrolig lur måte å snike inn en ekstra proteinkilde i retten.

Pletter:

  • 300 g erter
  • 2 eggeplommer
  • 1⁄2 løk, finhakket
  • 1 boks kidney bønner, silt/skylt
  • 4-6 ss kikerter mel
  • salt og pepper

Rødbete- og potetpuré:

  • 500 g potet, skrelte og i små terninger
  • 300 g rødbete, skrelt og i små ternger
  • 4 ss smør
  • salt og pepper

Lun fennikelsalat:

  • 1⁄2 fennikel, finhøvlet
  • 100 g erter
  • 1 ss smør
  • salt og pepper
  • 1⁄2 potte persille, grovhakket

Sånn gjør du det:

- Sett ovnen på 180°C.

- Kok potet og rødbeter møre.

- Kjør alle ingrediensene til plettene til en grov masse i en kjøkkenmaskin eller blender. Form massen til små pletter. Stek på middels varme i en stekepanne med litt olje, på begge sider til plettene er gylne. Legg dem på et stekebrett og stek i ovnen i ca. 10-15 minutter til de føles lett spenstige.

- Sil vannet av poteter og rødbeter og la grønnsakene dampe av seg i kjelen. Mos med en sleiv, tilsett smør og smak til med salt og pepper.

- Varm fennikel og erter i en gryte med smør, salt og pepper til det er lunt. Dryss over grovhakket persille ved servering.