Oppskrift fra Kolonihagen
Ertepletter med rødbete- og potetpuré
Trodde du at du måtte spise kjøtt for å få i deg nok proteiner? Tenk igjen!
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=9a82e6986acb34ff450154764ee618b4 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=c93c2bcf1832aaf1710cd7e43064a2c4 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=91a04d8edc9bccb7d37ee40c8f459bfd 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=14702cb740f09cb24177c057014ef675 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=7b19736d4e363199472b635467f7f141 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=e86e47de7b2d2319134d255ba4629038 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_Ertekaker_2400_1600_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=a8828efef93f84517f6c65562a7865ea 1800w)
Er det kjøttkaker på det bildet, tro? Neida. Ta en nærmere titt, disse bærekraftige plettene er nemlig vegetariske. Og proteinrike. Plantebasert mat inneholder gjerne mindre protein enn kjøtt og fisk, og det er derfor ekstra viktig at et vegetarisk kosthold kombineres flere forskjellige proteinkilder. For å dekke proteinbehovet, men også for at kroppen skal få riktig kombinasjon og sammensetning av aminosyrer.
Med dette in mente komponerer vi tre sunne og fullverdige middagsretter i uken til våre vegetariske middagskasser. Satt sammen av flere kilder protein i samme rett, som vi igjen kombinerer med fiber og langsomme karbohydrater. Hvert element er nøye gjennomtenkt i hver eneste rett - alt for å gi deg et sunt og variert kosthold fylt med alle de byggeklossene kroppen trenger. Og dessuten: Utrolig velsmakende!
I våre vegetariske retter bruker vi som regel kikertmel. Det kan alltids erstattes med hvetemel, men å bruke kikertmel eller nøttemel er en utrolig lur måte å snike inn en ekstra proteinkilde i retten.
Pletter:
- 300 g erter
- 2 eggeplommer
- 1⁄2 løk, finhakket
- 1 boks kidney bønner, silt/skylt
- 4-6 ss kikerter mel
- salt og pepper
Rødbete- og potetpuré:
- 500 g potet, skrelte og i små terninger
- 300 g rødbete, skrelt og i små ternger
- 4 ss smør
- salt og pepper
Lun fennikelsalat:
- 1⁄2 fennikel, finhøvlet
- 100 g erter
- 1 ss smør
- salt og pepper
- 1⁄2 potte persille, grovhakket
Sånn gjør du det:
- Sett ovnen på 180°C.
- Kok potet og rødbeter møre.
- Kjør alle ingrediensene til plettene til en grov masse i en kjøkkenmaskin eller blender. Form massen til små pletter. Stek på middels varme i en stekepanne med litt olje, på begge sider til plettene er gylne. Legg dem på et stekebrett og stek i ovnen i ca. 10-15 minutter til de føles lett spenstige.
- Sil vannet av poteter og rødbeter og la grønnsakene dampe av seg i kjelen. Mos med en sleiv, tilsett smør og smak til med salt og pepper.
- Varm fennikel og erter i en gryte med smør, salt og pepper til det er lunt. Dryss over grovhakket persille ved servering.