Oppskrift fra Kolonihagen

Økologisk eple- og tyttebærbrød

To dager, to hender og litt tålmodighet er alt du trenger. Og ingrediensene, selvfølgelig.

Vi elsker kombinasjonen av eple og tyttebær i brødet. Ikke bare fordi det gjør brødet mer smaksrikt og saftigere, men fordi det balanserer fint mellom sødmen fra eplene og syren fra tyttebærene. Om du ikke har tid til å bake ditt eget brød i dag så kan du også kjøpe det ferskt på Kolonihagen bakeri på Lilleborg eller i vår nettbutikk.

Dag 1

260 g knust rug
140 g solsikkefrø
400 g vann

- Bløtlegg alt, og sett tildekket på benken over natten.

Dag 2

150 g lunkent vann – maks 45 °C
30 g fersk gjær
130 g søte modne epler
650 g hvetemel
25 g salt
75 g mørk sirup
50 g tyttebær, romtemperert

- Ta frem bløtleggingen, løs opp gjær i lunkent vann og ha det i bløtleggingen. Ha så i hvetemel, salt, mørk sirup og epler i grove biter. Eltes på middels hastighet til glatt konsistens, til deigen fester seg rundt kroken. Dette tar ca. 10 minutter. Bland til slutt inn tyttebær for hånd. Bærene må være romtemperert og skal ikke knuses. Dekk til deigen, og sett lunt for heving i ca. 45 minutter.

- Ha alt over på en benk som er fuktet med litt vann. Fukt fingrene i vann, og del opp deigen til to brød à 750 g, og 4 deler à 80 g til rundstykker. Fold de enkelte delene noen ganger over hverandre før du legger brødene i smurt form, og ha rundstykkeemnene i smurte muffinsformer. Strø så litt mel over, og sett til etterheving i 45 minutter.

- Varm stekeovnen til 200 °C med en aluminiumsform/langpanne plassert i bunnen. Sett inn brød og rundstykker på midterste rille når ovnen er varm.

Hvis du ikke fikk med deg våre baketips på Harvest i forrige uke, kan du lese saken rett under og prøve tipsene på eple- og tyttebærbrødet etterpå.