Oppskrift fra Kolonihagen

Tre nyanser av egg

Variasjon kan være bra, selv på frokostnivå. Her er tre ulike måter å tilberede egg på.

Det beste med helgen er uten tvil de lange deilige frokostene om morgenen – og hjemme hos oss står det da alltid egg på menyen. Egg er en fantastisk råvare fordi det kan brukes til så mye; alt fra bakevarer og kaker til sauser, middager og mye, mye mer. Men det aller beste er at egg er utrolig smakfullt i seg selv. Her gir vi deg tre måter å tilberede frokosteggene dine på.

Eggerøre
Nå tenker du kanskje, hva skal jeg med en oppskrift på eggerøre? Les videre, så skal vi røpe vår hemmelighet til verdens mest fyldige og smakfulle eggerøre. Vi bruker nemlig vann, for melk vil gjøre eggerøren tørr og kjedelig. I tillegg gir vi eggerøren tid og kjærlighet ved å steke den på lav varme og avslutte det hele med en stor klatt smør. Du har ikke lyst til å haste eggerøren med høy varme og kjapp steking, for da mister du den deilig kremete konsistensen.

Ingredienser
6 egg
Salt & pepper etter smak
En STOR klatt godt smør
½ dl kaldt vann
Litt gressløk om du ønsker

Fremgangsmåte:

  • Pisk sammen egg, vann og salt. Ha alt i en stekepanne eller kjele på svak varme – heller for svak enn for varm. Bruk en tresleiv eller slikkepott og skrap jevnlig i bunnen. Om du bruker svak varme, har du også bedre kontroll på når eggerøren blir ferdig.
  • Avslutt mens eggerøren er fuktig, og i god tid før den blir tørr og kjedelig i konsistensen. Ta pannen til side, og smelt inn en stor klatt med godt smør – slik at den får en blank, fin overflate. Server straks, og ha eventuelt litt hakket gressløk over.

Blåmuggomelett
Omelett har ingen begrensninger på innhold, så her kan du bruke det du liker best, eller det kjøleskapet har å by på. Her er en av våre favoritter med blåmuggost – og husk at omeletten blir ikke bedre enn kvaliteten på osten du bruker. Vi elsker Kraftkar fra Tingvollost i omeletten!

Grunnoppskrift
2 egg
2 eggeplommer
4 ss vann eller fløte
Salt og pepper etter smak
Smør til steking

Fyll
150 g god blåmuggost som Kraftkar eller Blåmandag
100 g honning-glaserte nøtter

Fremgangsmåte

  • Visp eggene lett sammen med vann/fløte, salt og pepper. Smelt smør i en stekepanne og hell i eggeblandingen. Når massen begynner å stivne, kan du legge på god blåmuggost i grove biter og glasserte nøtter. Server varm mens osten er i ferd med å smelte.

Honningglaserte nøtter
Ta de nøttene du liker, som mandler, hasselnøtter eller valnøtter, og varm dem litt i en stekepanne med en stor spiseskje honning. Rør godt rundt så alle nøttene får et tynt lag med honning. Legg nøttene på et bakepapir til avkjøling. Oppbevar nøttene i et glass med lokk.

Ovnsbakt egg
En fin tvist på måten du serverer et egg på. Har du noen små porselensformer, blir dette en variant gjestene dine kanskje ikke har sett før. Og nok en fin måte å variere på, ut fra hva som måtte være i kjøleskapet.

Ingredienser
1 egg
Røkelaks eller noe annet restegodt
1–2 ss fløte
Ev. noen spirer til pynt

Fremgangsmåte
Smør en ildfast porsjonsform med smør. I bunnen skiver du litt røkelaks eller noe annet godt du har i kjøleskapet, som rester av reinsdyrsteken fra kvelden fø, en god salami eller en god sopp.
Knekk et egg og hell over – plommen skal være hel. Til slutt heller du litt fløte over (en skje eller to). Så steker du i vannbad i ca. 10 minutter på 175 °C.
Vannbadet må være varmt før du setter inn eggene. Server mens det er varmt, ellers mister denne retten sin glans.