Oppskrift fra Kolonihagen

Brent purresalt

Er du en av dem som kaster de ytterste, grønne bladene på purren? Da burde du lese dette.

300 000 tonn mat går hvert år rett i søpla. Det tilsvarer hele 25 % av matproduksjonen. En typisk ting som ryker etter matlagingen er de grønne toppene på purren, for man vet kanskje ikke hva man skal bruke dem til. Det er synd, for bladene på purren er like gode å bruke i matlagingen som den stammen hvite – og de smaker til og med litt mildere.

Det er vi, forbrukerne, som står for ca. 80 % av det nyttbare matsvinnet (forskning.no). Derfor må vi bli flinkere til å kjøpe mindre og bruke mer av den maten vi handler inn. Her viser vi deg hvordan du kan lage brent purresalt;

Det er når du er i ferd med å kaste de ytterste bladene på purren at du må ha denne oppskriften i bakhodet. Saltet får en litt brent og bitter smak som kan minne om sommergrillingen, og blir en perfekt smaksetter til smørkokte grønnsaker, fisk, kjøtt og omtrent alt midt i mellom.

Dette trenger du:

  • 1 del purre
  • 1 del flaket havsalt

Sånn gjør du det:

  • Varm ovnen til 200°C. Skill bladene fra hverandre og vask bort sand og jord. Legg blad for blad på et bakebrett og stek til purren er mørk brun. Snu bladene et par gangen underveis slik at de får lik farge på begge sider, uten å svi seg.
  • La bladene avkjøle seg helt og knus deretter i en morter. Du kan også bruke hendene eller kniven.
  • Bland sammen lik mengde purreflak med havsaltflak.