Oppskrift fra Kolonihagen
Brent purresalt
Er du en av dem som kaster de ytterste, grønne bladene på purren? Da burde du lese dette.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=a3e78ae877451c41d59f3f47356b9254 400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=650&s=bccf9eb485bbca0a498c8290bfe3053c 650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=900&s=c83e02bd813cf09458f0e8663a9c786e 900w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1150&s=103436b9f29855060394b88c33644208 1150w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1400&s=4066f36ba2212ccb32cdb25ba964909d 1400w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1650&s=480cea28b125c7fbbe3032bf68a081e5 1650w, https://harvestmag.imgix.net/images/Importert/Kolonihagen_brent_purresalt1_1181_788_90.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=1800&s=0561409dc7b0fa7624e84bd64f3fc8c1 1800w)
300 000 tonn mat går hvert år rett i søpla. Det tilsvarer hele 25 % av matproduksjonen. En typisk ting som ryker etter matlagingen er de grønne toppene på purren, for man vet kanskje ikke hva man skal bruke dem til. Det er synd, for bladene på purren er like gode å bruke i matlagingen som den stammen hvite – og de smaker til og med litt mildere.
Det er vi, forbrukerne, som står for ca. 80 % av det nyttbare matsvinnet (forskning.no). Derfor må vi bli flinkere til å kjøpe mindre og bruke mer av den maten vi handler inn. Her viser vi deg hvordan du kan lage brent purresalt;
Det er når du er i ferd med å kaste de ytterste bladene på purren at du må ha denne oppskriften i bakhodet. Saltet får en litt brent og bitter smak som kan minne om sommergrillingen, og blir en perfekt smaksetter til smørkokte grønnsaker, fisk, kjøtt og omtrent alt midt i mellom.
Dette trenger du:
- 1 del purre
- 1 del flaket havsalt
Sånn gjør du det:
- Varm ovnen til 200°C. Skill bladene fra hverandre og vask bort sand og jord. Legg blad for blad på et bakebrett og stek til purren er mørk brun. Snu bladene et par gangen underveis slik at de får lik farge på begge sider, uten å svi seg.
- La bladene avkjøle seg helt og knus deretter i en morter. Du kan også bruke hendene eller kniven.
- Bland sammen lik mengde purreflak med havsaltflak.