Oppskrift fra Kolonihagen

Braisert lammegryte med stekt rosenkål, eple og sennep

Matvettregel #1: Hvis du ikke respekterer maten, vil ikke maten respektere deg.

Her snakker vi om matlaging i sin høyeste og mest majestetiske form. Her snakker vi om den ypperste respekt for en råvare – og om at den tiden du legger inn i tilberedningen kan overføres direkte som kjærlighet til maten.
Når vi skriver at kjøttet braiseres i minimum tre timer mener vi at tre timer er greit dersom du har det travelt. Har du god tid og elsker duften av mat i hele huset, snakker vi heller fire timer.

Lammegryte:

700 g lammebog/lammeskank i store terninger
1 stk knollselleri i grove terninger
4 stk gulrot i grove biter
2 stk løk i båter
6 fedd hvitløk, finhakket
1 glass/boks tomatpassata
vann
2-3 store kvaster rosmarin
100 g tyttebær
salt og pepper
2 ss hvetemel

Garnityr:

200 g rosenkål, delt i to
2 stk epler i grove biter
2 ss grov sennep

Slik gjør du:

- Start med en deilig varm gryte, en stor én. Ha i litt nøytral olje og stek kjøttet til det får en fin stekeskorpe. Stek litt og litt kjøtt av gangen for å unngå at kjøttet koker. Ha kjøttet ut av gryten og legg til side.
- Ha litt mer olje i gryten og stek grønnsakene: Tilsett først sellerien, deretter gulrøttene, løken og til slutt hvitløken.
- Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med grønnsakene. Tilsett tomatpassata og vann, slik at kjøttet og grønnsakene er dekket. Ha i rosmarin, tyttebær, litt salt og pepper. Vær litt forsiktig med saltet – gryten kommer til å reduseres og det ville vært alt for trist å ende opp med den perfekte gryten som ble alt for salt.
- Nå starter aromaterapien for alvor! Gryten skal nå stå og småkoke med lokk i minimum tre timer. Minimum.
- Mens gryten koker kan du jo lage en deilig potetpuré, 50/50. Det betyr på kokkespråket en potetpuré med MASSE smør.
- Når gryten har kokt i minimum tre timer kan sausen jevnes med litt hvetemel, slik at den henger bedre til potetpureen. Hvor mye hvetemel du bruker avhenger av hvor tykk du ønsker sausen.
- 10 minutter innen servering kan du tilberede garnityret. Stek rosenkål i en varm panne med litt olje til den er flott og gyllen. Tilsett deretter eple og sennep, og stek videre til eplene er fine og myke.