Magnus Midtbø

Klatreren Magnus Midtbø

- Jeg er skapt for å være ute, tror jeg. Hodet er klarere, jeg er i ett med noe større. I fremtiden vil jeg klatre mer og mer ute.

Suzann Pettersen. Magnus Carlsen. Therese Johaug. Og Magnus Midtbø. Nei, vent med han siste. Han tar pullups med én finger, men hvem bryr seg om det. Har kroppsbeherskelse som en ballettdanser, er eksplosiv som en sprinter, er blant verdens beste sportsklatrere, men norsk klatring er Arne Næss, og Næss har vært død en stund.
Nei, søren heller: Inn med Magnus Midtbø (25)! Som klatrer ruter nesten ingen klarer. Som gjør ting med kroppen Houdini ville applaudert. Mens du leser dette, forsøker bergenseren på en (nesten) umulig rute i nord-Spania. Kun ett menneske har klart den. Ruten er Magnus Midtbøs besettelse. Det gikk nesten i fjor. Nå er han tilbake for å fullføre. Som han sier selv: At en nordmann er på dette nivået er som om en nigerianer blir en av de beste i langrenn.

OSLO, EN MÅNED tidligere. Han kom hjem kvelden før, fra en konkurranse i Slovenia. Nå virker han sliten, fåmælt, smiler ikke.
-Det var et svakt håndtrykk til klatrer å være?
-Jeg sparer energien til det store, svarer han og ler.
Rødlig hår, kraftig overkropp, skarpt blikk, korthugd i svarene, men vennlig.
-Bruker du den klatrestanga du har hengt opp der?
-Ikke så mye. Jeg har allerede sterke overarmer. Må heller trene på svakhetene.
-Hvordan gikk det i Slovenia?
-Jeg vil ikke snakke om det.
-Hvorfor ikke?
-Når klatring betyr så mye for meg, og det går dårlig, da preges alt. Alt i livet krasjer. Også det sosiale. Jeg orker ikke møte venner da, vil heller trene for å gjøre opp for feilen.
-Blir du forbannet?
-Nei. Innesluttet. I min egen verden. Jeg tenker mye: Hva skjedde? Men jeg vet jo at feil skjer iblant. Likevel leter hjernen etter en grunn. Sånn fungerer vi folk. Vi skal ha årsaken til alt. Dessverre.
-Hadde du ikke dagen?
-Jo! Jeg følte meg sinnssyk bra. Var nesten for giret. Alt stemte, jeg klatret fort, var på vei inn i sonen der man glemmer alt annet og klatring blir som meditasjon. Men jeg gjorde en liten feil. Og datt. Ett sekund senere hang jeg i tauet og lurte på hva som skjedde. Heldigvis skjer sånne feil sjelden. Men nå snakker vi ikke mer om det, sier Midtbø.

Dedikasjon er, som man skjønner, en motor i Midtbøs karriere. Men hvem er han? Selv visste jeg omtrent bare navnet før i sommer. Jeg var tilstede i en begravelse for en kjent klatrer og kom i prat med en en eldre mann i klatremiljøet. Han snakket om «Magnus» som kunstinteresserte snakker om kunst. Analyserte klatringen i estetisk perspektiv. Fortalte at Magnus så muligheter i veggen slik sjakkspillere så etter åpninger. Ba meg legge merke til hurtigheten, en ny klatrestil. Det var da jeg begynte å se klatrefilmer om ham på nettet. Det var kroppskunst. I skyggen av Magnus Carlsen, Petter Northug og andre stjerner har Norge altså fått en toppatlet. Juniorverdensmester. Vant senior-NM nettopp. 3. plass i World Games (OL for ikke-olympiske sporter). Gikk en 9 minus-rute som yngste i Norge. Fjerdeplass i VM.

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her