Klima

Vant NM i klimakamp med uventet kaffetriks

GARDERMOEN (HARVEST) MDG-velger og selverklært europeer fra Grünerløkka mener fokus på marginale klimatiltak gjorde henne til Norges grønneste person.

Nybakt norgesmester Kaja Tharaldsen nyter en velfortjent kopp pulverkaffe / Foto: Shutterstock.com

Ved å behandle klimaspørsmål som toppidrett gikk Kaja Tharaldsen helt til topps under helgens NM i klimakamp. Konkurransen, der vinneren er den som klarer å fremvise størst høykulturell klimakompetanse, var en del av konferansen «Alltid Grønn – alle skal med» ved Choice Airport Hotell på Gardermoen.
Tharaldsen lå lenge på andreplass, men da det viste seg at forhåndsfavoritt Solveig Thiis-Johnsen brukte engangsbind og ikke tøybind i menstruasjonstiden, rykket den nykronede klimakampvinneren ifra. Seieren ble tilbørlig feiret med selvimportert naturvin ut i de sene nattetimer. Onde tunger mente dette kunne forklare Tharaldsens forsinkede ankomst ved søndagens økologiske frokostbuffé. Hovedpersonen selv avfeide dette kategorisk og mente forsinkelsen skyldtes svakt vanntrykk fra hennes transporterbare og miljøvennlige dusjhode. Naturvin er i følge vinneren, ikke bare best på miljø. Den er også best dagen derpå.

Tharaldsen, som henter det meste av sin miljøkunnskap fra guider og tipssider på nett, har blant annet lyttet godt til rådene fra miljøvernorganisasjonen Framtiden i våre hender. Eksempelvis har hun gått over fra hjemmelaget brød til kun å spise kjøpebrød på tross av at hjemmelaget er familiens favoritt. Når brødene skal i ovnen har nemlig de store bakeriene en fordel på smått utrolige 100 gram CO2 per brød. Dette har Tharaldsen utnyttet. Samtidig har hun også byttet ut kjøttpålegg til fordel for makrell i tomat for optimal klimaeffekten rundt frokostbordet.
- Familien har måttet tåle mye. I det siste har de klaget over vondt brød og dårlig ånde. Jobber man marginalt innen klimakamp, finnes det ikke grenser for hvor langt man kan gå, sier Tharaldsen.
Men det er ikke bare nettet som inspirer. Det blir raskt en fire-fem årlige flyreiser til Italia for å utvide horisonten. Heldigvis for Tharaldsen teller ikke flyreiser mot høykulturelle reisemål når deltakernes utslippskvote regnes ut. Hoveddommer Lars Eilertsen utdyper:
- Miljømesterskapet avgjøres i detaljene. Hvis flyreiser inkluderes i budsjettet, ville ingen av våre deltakere kunnet oppleve Toscana. Det unner vi ingen. Det får da være måte på selvpining.
Det var da også på en av Tharaldsens mange reiser hun oppdaget det som senere skulle vise seg å være det avgjørende vinnergrepet.
- På et vinsmakekurs i Piemonte møtte jeg en italiener som sverget til pulverkaffe. Han fortalte meg at mengden bønner som må til for å lage filterkaffe er mye større enn hos kapselkaffe. Bønnemengden mer enn oppveier for miljøbelastningen kaplselkaffe har på emballasje. Mange av mine konkurrenter, var skråsikre på det motsatte. Da vi kom til kaffeslabberaset, valgte de filterkaffe som faktisk er den aller verste kaffen man kan drikke sett fra et klimaperspektiv. Da var løpet kjørt for deres del, sier Tharaldsen og smiler.

Neste uke venter en deilig uke med familien i en nyinnkjøpt leilighet i Toscana. Men det blir ikke bare rolige dager for den målbevisste grünerløkkingen. Allerede onsdag starter oppkjøringen til neste års NM i klimakamp med besøk til biodynamisk vinsymposium i Siena.

••
Inge Roni, Harvest spesialutsending innen alternativt miljø- og friluftsliv, på vegne av Norges land.