Bruksanvisning til livet #99

Skogens barista

100 triks for livet, innhentet fra fagfolk og oppsummert av oss. Nedtellingen har begynt. Her er #99: Slik lager du et kaffebål.

Et enkelt tips til deg som er på tur og kjenner behov for en kjapp kopp kaffe. Du har ikke primus med, og termos med varmt vann blir bare mas. Et vanlig bål soter mye. Dessuten sender det varmen i alle retninger, noe som gjør at det tar tid å koke opp vannet. Med dette lille spesialbålet sendes varmen rett opp mot bunnen av kjelen, akkurat slik en primus gjør det. Det er enkelt å lage, men gjør det skikkelig, for slurving underveis straffer seg mot slutten.

1. Finn fire ferske og rette pinner, helst 3-4 centimeter tjukke og 40-50 cm lange. Det er viktig at de er ferske, for de skal IKKE brenne.
2. Spikk pinnene spisse i den ene enden og flate i den andre.
3. Kjør dem ned i bakken med den spisse enden først, slik at de former et kvadrat som har litt mindre overflate enn overflaten på kaffekjelen din.
4. Pass på at alle fire pinnene er i flukt øverst.
5. Finn mange tørre småpinner og legg dem lagvis og i tverrgående retning mellom de fire ferske pinnene, slik at de stikker ut av alle fire sidene på kvadratet.
6. Husk å legge litt never eller noe annet lettantennelig i bunnen først.
7. Bygg nesten opp til toppen av de ferske pinnene, og tenn på i bunnen.
8. Sett kaffekjelen på toppen og vent på den karakteristiske suselyden.