Harvest klassikere

Jeg skal til Katnosa i kveld

Jeg har begynt å hviske det, mumle det frem om igjen og om igjen der jeg går: «Jeg skal til Katnosa i kveld.»

Jeg har sittet og sett på Tsarens kurér på TV, der han med livet som innsats har trosset alle hindringer for å bringe budskapet frem. Usannsynlig i all sin fysiske umulighet. Og allikevel, det er noe ved det å bringe et budskap som ikke slipper taket. Et budskap krever en avsender, en mottaker, og - en budbringer. Selve budskapet kan være forseglet og således utenfor budbringerens kontroll. Da trer budbringeren frem belyst bare fra én side, slik vi finner det i det lille skriftet «Et budskap fra Garcia», forfattet av journalisten Elbert Hubbard en kveld i februar 1899. Et skrift som i løpet av få år ble trykket i åtti millioner eksemplarer, fordi det i budskapet til Garcia lå et annet budskap innebygget. Budet om å ta sitt ansvar alvorlig:

«I hele den kubanske historie er det én mann som lyser opp i min erindring som Mars på himmelbuen. Da krigen brøt ut mellom Spania og De forente stater, var det nødvendig å forhandle hurtig med opprørernes leder. Garcia befant seg et sted i Cubas klippepass - ingen visste hvor. Intet brev eller telegram kunne nå ham. Presidenten måtte sikre seg hans medvirkning, og raskt. Hva skulle man gjøre? Man sa til presidenten: 'Der er en mann ved navn Rowan som vil finne Garcia for Dem om noen kan.' Det ble sendt bud etter Rowan og det ble gitt ham et brev som han skulle levere til Garcia. Hvorledes 'mannen ved navn Rowan' tok brevet, forseglet det i en oljeskinns veske, bandt den over sitt bryst og fire dager etter om natten steg i land på Cubas kyst fra en åpen båt, hvorledes han forsvant inn i jungelen, og tre uker senere kom frem på den andre siden av øya, etter at han hadde trengt igjennom et fiendtlig land til fots og hadde levert sitt brev til Garcia, - dette er ting som jeg ikke nærmere skal forklare her,» skriver Hubbard. «Men hva jeg ønsker å fremheve er dette: McKinley ga Rowan et brev å levere til Garcia. Rowan tok brevet og spurte ikke: Hvor er han?»

Han tok det og gikk.
Tsarens kurér om igjen? Javel, men her ligger jo et poeng ut over heltens muskelstyrke. Hans villighet til å bringe budskapet, til å ta ansvar.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Talluruds Nardmcrsc-scrt frc 1929/Mcrldcluns Vunnur