Tur

Ekspedisjon Lappland: Mørketid

Tonje Helene Blomseth tok farvel med solen for å krysse Lappland midtvinters. Men aller først måtte hun kvitte seg med frykten for mørket.

Livet starter nå. Jeg lever i ei boble full av forventninger. Store som små. Jeg skal på mitt livs største eventyr. På eventyr langt der nord. Der folk flest ikke er. Der livet går i dvale store deler av året. Der mørket er altoppslukende. Tiden har endelig kommet. Livet er nå. Og hjertet mitt pumper hardt i dag. Et slag for spenningen. Et slag for lykke. Og et slag for frykten. Det var spesielt å ta farvel med mine kjære for fem måneder. Men det var like inntrykksfullt å ta farvel med sola. Jeg tror jeg vil savne den mest i vinter. Den runde, varme ballen. Den som skaper alt liv. Skal jeg bli livløs i vinter? Nei. Jeg skal leve. Jeg skal leve med bror til sola. Månen. Vi to skal vanke sammen i ukesvis fremover. Vi skal ha mange fine samtaler. Vi skal nok komme overens. Nå venter livet i tusmørket.

Følg Tonje Helene Blomseth (19) og hennes hund Nanni på deres ferd igjennom Lappland i vinter. De skal være ute i flere måneder på tur igjennom samisk villmark. Sammen skal de feire jul, nyttår og bursdag i de finske og svenske skoger.

Klikk her for å lese mer om Tonje