Korona-analyse

Jared Diamond: Det neste viruset

Vi må begynne å tenke på det neste viruset nå. Det gjorde vi ikke under SARS-epidemien i 2004. Nå ser vi konsekvensene.

La oss begynne å snakke om det neste sannsynlige viruset allerede nå. Hva? tenker du kanskje. Hvorfor tenke på det neste viruset mens den pågående Covid-19-epidemien ennå befinner seg på et tidlig stadium? Jo, svarer vi: Begynn å tenke på det neste viruset allerede nå. For i 2004, under SARS-epidemien, lot vi være å tenke på den neste sannsynlige epidemien. Dermed unnlot vi å forhindre den pågående Covid-19-epidemien, som nesten helt sikkert oppsto på omtrent samme måte som SARS.

Nye menneskesykdommer – ikke bare Covid-19 og SARS, men også AIDS, Ebola og Marburg – oppstår ikke spontant hos mennesker. De er såkalte zoonoser, dyresykdommer som har spredt seg fra dyr som vertsorganisme, til oss mennesker. De stammer heller ikke fra dyr vi er fjernt beslektet med, som fisk og reker, selv om vi har masse kontakt med fisk og reker. I stedet kom de hovedsakelig til oss fra andre pattedyr, våre nærmeste slektninger.

Grunnen er enkel. Mikrober er tilpasset det indre kjemiske miljøet hos vertsorganismen. Derfor er det lettest for en mikrobe å hoppe over til en ny vertsorganisme hvis den nye vertens indre kjemiske miljø fra før ligner det kjemiske miljøet hos den gamle vertsorganismen. Vi er pattedyr, ikke fisk eller reker, så de fleste zoonosene våre har vi fått fra andre pattedyr.

(saken fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her