Fotoutstilling

Vi skal arve støvet

Nick Brandts mesterlige bilder av arter i habitat som vi mennesker har overtatt.

- Jeg vokste opp i England, i et land som lenge før min tid tilhørte elger og bjørner, ulver og løver, mammuter og neshorn. Over hele kloden streifet slike dyr rundt hvor vi nå lever. Nå er de fleste av dyrene forsvunnet. I deler av dagens Afrika finnes det fortsatt ekstraordinære dyr. Riktignok blir de færre og færre, utryddelse av disse dyrene og ødeleggelse av disse stedene, skjer nå - i vår levetid. Om vi fortsetter slik, vil afrikanske barn være like uvitende om at elefanter og sjiraffer en gang streifet rundt der de bor, som vi er over at neshorn en gang bodde der kjøpesenteret vårt nå ligger. Om vi fortsetter i dette tempoet, vil Afrikas unike megafauna forsvinne på samme måte som Amerikas og Europas megafauna forsvant for mange århundrer siden, sier fotograf Nick Brandt.

- Dette var utgangspunktet for mitt arbeid med ‘Inherit the Dust’. Skapelsen: vi opplever det motsatte av skapelsen akkurat nå. Det tok milliarder av år å skape en klode med et så vidunderlig mangfold, et mangfold som på noen få, korte år er i ferd med å bli tilintetgjort. De fleste av oss tror fortsatt at ødeleggelsen i Afrika hovedsakelig skyldes krypskyting, i et forsøk på å møte den umettelige etterspørselen etter neshorn og støttenner fra Østen. I virkeligheten er sannheten mye mer kompleks og monumental. Hovedsakelig handler det om oss mennesker. Det handler om den raskt voksende mengden av mennesker, kombinert med de begrensede arealer og ressurser som finnes.

- De fleste afrikanere vil trolig hevde at vestlige samfunn i hundrevis av år har utnyttet Afrikas ressurser kun for å oppnå økonomisk vekst, og at det nå er deres tur til å oppleve økonomisk vekst. Hvorfor skal de fratas de komfortable livene som folk flest har i Vesten? På mange måter er dette et fornuftig argument. Men beskyttelse av miljøet og økonomisk vekst kan gå hånd i hånd. I mange områder av Øst-Afrika hvor disse dyrene fremdeles eksisterer er økoturisme ofte den eneste virkelig betydelige kilden til langsiktig økonomisk vekst. Om dyrene forsvinner er det svært lite igjen av økonomisk verdi. (Verdien av én elefant for kryp-skyttere er rundt 20.000 USD - mens verdien av én elefants liv på savannen er beregnet til rundt 1,65 millioner USD sett fra et øko turisme perspektiv).

- Jeg begynte dette prosjektet i begynnelsen av 2014. Upubliserte portretter av dyr som jeg hadde tatt over flere år, ble printet i naturlig størrelse og limt opp på store paneler. Panelene ble så plassert på steder hvor slike dyr pleide å vandre, men som et resultat av menneskelig påvirkning, ikke lenger finnes. I noen av fotografiene, er dyrene blitt usynlige for menneskene, de lever sine liv helt uanfektet av panelene med portretter. Dyrene står som spøkelser i disse golde landskapene. Utryddelse av dyrelivet, degraderingen av menneskeliv, det destruktive samspillet mellom de to: Det er ikke bare dyr som er ofre for miljøødeleggelsene, men også menneskene som nå bebor disse landskapene. Det er en klisjé, men vi må handle nå (det kan være tema for en annet essay). Hvis vi fortsetter uten å gjøre noe, vil fremtidige generasjoner arve de triste restene av det som en gang var en levende planet. They will Inherit the Dust.

Nick Brandt

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

WASTELAND WITH LION
FACTORY WITH ELEPHANT