Myteknusing i friluftslivet

Hvorfor er det så kaldt å være våt?

Randulf Valle knuser friluftsmyter.

Randulf Valle har nettopp gitt ut boka «Hvorfor er det så kaldt å være våt? – og 182 andre spørsmål om friluftsliv du ikke visste du hadde».
– Hvorfor har du gjort det? spurte vi.
Dette er Randulfs svar:

– Alt vi opplever når vi er på tur er et resultat av naturlovene, men når turfolk diskuterer hva slags undertøy som er best, hvilke liggeunderlag som er varmest, hva som er best av gass- og bensinbrennere eller hvilke telt som tåler mest vind, da tyr man ofte til subjektive erfaringer, etablerte dogmer og anekdotiske bevis.

I boka har jeg forsøkt å besvare slike spørsmål med utgangspunkt naturvitenskap. Jeg har brukt fundamentale naturlover der det er tilstrekkelig, referert til publiserte forskningsresultater der de finnes og gjort egne målinger der det har vært nødvendig. Det er flere fordeler med en slik tilnærming: Den mest åpenbare er at vi får riktigere og mer presise svar. En heldig bieffekt er at grunnleggende forståelse for hvorfor noe skjer gjør oss bedre i stand til å ta gode valg for å snu situasjonen til vår fordel.

Handling på bakgrunn av kunnskap
Det blir tydelig allerede i bokas første spørsmål: «Hvorfor er det så kaldt å være våt?» For selve tittelen er faktisk et lurespørsmål. Det er nemlig ikke kaldt å være våt. Det er kaldt å tørke. Årsaken er at vann har svært stor fordampningsvarme. Det kreves mer enn fem ganger så mye energi for å få ett gram vann til å fordampe, som det kreves for å varme det opp fra 0 grader til kokepunktet. Denne energien må komme et steds fra. Er været godt kan noe komme fra sola eller lufta, men normalt hentes det meste av energien fra din kropp. Derfor blir du kald når du tørker etter at du har blitt våt.
Denne kunnskapen kan du bruke til din fordel. For har du ikke muligheten til å skifte til tørre klær holder du paradoksalt nok varmen bedre om du hindrer klærne dine i å tørke. Det oppnår du enklest ved å dekke deg med et damptett lag, for eksempel en fjellduk. Lufta inne i fjellduken mettes med vanndamp, og når lufta først er mettet vil det ikke fordampe mer vann fra deg og klærne dine. Da slipper kroppen å bruke mer energi på å gjøre vann til damp og du fryser mindre.

(hvis du leser videre får du flere, overraskende tips av Randulf).

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her