Innholdsannonse

Hvorfor bo i by’n – når du er lykkeligst i Løten?

Så mange muligheter på så fin flate. Her er sju grunner til å velge å bo i ro.
Barselgjeng: Ann Cecilie Hansen (33) og resten av barselgjengen møtes hver torsdag til rusletur, og kafebesøk på populære Nærstasjonen. Marie (8mnd) syntes det er helt topp å treffe likesinnede.

Visste du at Edvard Munch ble født i Løten? I den populære hedmarkskommunen som (nå) huser 7.600 innbyggere og som ligger timen og kvarteret fra Sinsenkrysset, tok verdenskunstneren sine første skritt - og selv om lille Edvard og familien flyttet til hovedstaden, vendte han stadig tilbake til barndommens rike, han lengtet tilbake til røttene, til de gule og lilla engene og grønne skogene.
Men det er ikke bare Munch som ble berørt av bygda som ligger der Hedmarkens flatbygder møter Østerdalens dype skoger. Stedet har blitt et yndet sted for snøhungrige skientusiaster vinterstid, for unge par som vil ha eget hus og for folk med småbruksdrøm. Her finnes nemlig et lykkeland der eneboliger, små og store gårder og idrettsanlegg ligger side om side, der det er plass og stillhet nok til alle og samtidig tusenvis av muligheter.
For Løten ser ut til å by på det meste, kanskje ikke så rart bygda beskrives som «mulighetenes midtpunkt.»
Enebolig og egen tomt
Familien Bretun-Bakken var aldri i tvil. Her kunne Joakim (33) og Line Christine (31) få tomta de ville ha, bygge huset de ville ha og slippe ungene, Loke (3 1/5) og etter hvert Fride (1 1/2) ut i gata til lek med venner.
Livet i Løten var noe de lengtet etter. Spesielt når de hadde blitt en familie og de mellom bleieskift og huslige oppgaver og full jobb bare ville ha litt fred og ro. Der de fra det store åpne kjøkkenvinduet kunne følge med på størstemanns lek ute på gresset mens de laget middag.
− Vi ville ha en enebolig, på en fin tomt, samtidig som vi ikke ville bo oss i hjel, her er det overkommelige priser, og masse muligheter. Ser du stien der, sier Line og peker mot skogholtet utenfor stuevinduet, den fører oss rett ut i marka. Det er luksus, det, smiler hun.
For her er kort vei til alt, barnehage, 1.-10.-skole og rekordmange fritidstilbud. Joakim og Line har tatt sitt valg − de ønsker et forholdsvis lite, men trygt oppvekstmiljø for sine barn, vill natur i sitt nabolag og kort vei til større byer uten å bo i en selv.
Stillheten og friheten
I Oslo hadde de fått en 25 kvadratmeters leilighet på Majorstua for samme pris, og da med trikken og livet og summen av hundretusen forskjellige gjøremål utenfor døra.
− Ja – vi ville fått alt av tilbud i umiddelbar nærhet, men manglet friheten, om du skjønner, sier Joakim, som selv har bygd drømmehuset på drømmeflaten i et boligfelt på det barnevennlige stedet Bergum i Løten – ett av flere nye boligfelt som er satt opp den siste tiden.
Friheten familien søkte og lengtet etter, fant de altså, drøye timen nord for Oslo.
Nærmere bestemt ligger bygda 12 mil nord for Oslo, 7 mil sør for Lillehammer og 17 kilometer fra Hamar. Vårsola og etter hvert den sterkere sommersola har begynt å farge gresset grønt, men bare for knappe to måneder siden var det fremdeles trikkeskinner i vintersportsstedet i kommunen, Budor, som godt kan kalles Sjusjøens litt mindre kjente lillebror. Enn så lenge.
(Saken fortsetter under bildene)

Gutten på stien heter Benjamin Hagen Austeng (12). Han elsker å bo i Løten, han forteller at han har bodd et annet sted før, men at Løten er aller, aller best.
Budor i Løten har slalåmanlegg, barnebakker, kjelkekjøringsanlegg, utleieleiligheter, hytter, markastuer – og ikke minst 300 kilometer med oppkjørte løyper,

1. VINTERPARADIS
Utfartsstedet Budor og den vennlige Hedmarksvidda er populært hele året, men spesielt om vinteren.
– Vi bruker det hele tiden, sier Line, ungene elsker å være der og det er helt rå løyper.
Ryktene om løypene og vinterparadiset har for lengst nådd utover kommune- og fylkesgrensen. Budor kan sies å være vintersportstedet som har alt. Slalåmanlegg, barnebakker, kjelkekjøringsanlegg, utleieleiligheter, hytter, markastuer – og ikke minst 300 kilometer med oppkjørte løyper, så faste, så innbydende at det er vanskelig ikke å la seg begeistre, vanskelig å la det bli med én tur, vanskelig ikke å la seg berøre av stillheten og landskapet, vanskelig ikke å ville tilbake.
Klimautfordringene Norge og verden står overfor gjør vinterene uforutsigbare, og snøgrensen kryper stadig høyere, noe langrennselskende nordmenn baler med vinteren igjennom. Budor er snøsikkert med tanke på klimautfordringer og har en langrennsvinter på fem, seks måneder.
2. STOR ARBEIDSREGION
Livet i Løten er ikke det samme som livet på landet. For Løten ligger i grunn nærme det meste, «et midtpunkt med mangfold» er en beskrivelse man stadig hører om hedmarksbygda, og det stemmer. Løten har en stor arbeidsregion, med gode pendlermuligheter og kollektivalternativer til alle omkringliggende steder. For eksempel er det bare 20 minutter til Hamar, 20 minutter til Elverum, drøye timen til Oslo og 50 minutter til Gardemoen.
På Nærstasjonen som i tillegg til å være er et kollektivt knutepunkt også er en populær kafé med kortreist mat, møter vi en barselgjeng. De er alle opprinnelig fra Løten, har vært ute i verden og studert og nå kommet tilbake igjen til barndommens rike.
− Vi kunne jo ikke si nei til dette, ler Ann Cecilie Hansen (33) og legger til at det var summen av alt som gjorde at familien valgte å bosette seg her.
− Det at vi kunne få «mye hus» for pengene og at det er fint og trygt sted for barna å vokse opp, telte mest, i tillegg kom alt det andre, som den storslåtte naturen, kulturtilbud, kort vei til jobb, og nært til det meste, sier Hansen, med Marie (8 mnd) lett dansende på fanget.
− Og så er det lett å bli kjent med folk her, folk er vennlige og hjelpsomme, Løten er liksom akkurat passe stort, legger Anne Line Bryhni (29) til.

3. FINT OPPVEKTSMILJØ OG MINDRE SKOLEKLASSER
Faktisk ligger det nærmest i Løtens DNA å være rause, romslige og å hjelpe hverandre, det får nyinnflyttede merke, men også de som bor der og har bodd der lenge.
Å bli sett, å bli hørt er noe alle mennesker trenger. Småbarnsmødrene på Nærstasjonen trekker frem nettopp det som noe av det de liker aller best ved å bo i Løten.
− Jeg merket spesielt under svangerskapet hvor trygg og god behandling jeg fikk, noe man virkelig har behov for i en sårbar periode, på helsestasjonen hadde de alltid tid, og det høres kanskje trivielt ut, men det betyr noe å bli sett, føle at dine utfordringer blir tatt på alvor og at du får hjelp og støtte.
− Man blir tatt vare på, rett og slett, sier Ida Rudstaden (33).
− En annen viktig faktor er at skolene ikke er så store og at det er mindre klasser, det er godt og trygt å tenke på, sier hun.

Sykkelgutta i Løten sykkelteam er ute på tur i Mosjømarka flere ganger i uka og føler seg heldige som kan velge ny tur hver eneste dag om de vil. – Eldorado for oss som elsker naturopplevelser, sier de.

4. MULIGHETEN TIL Å PÅVIRKE
Ikke bare er det klassene som er mindre og har mer plass, og at det finnes mer tid og rom for å bli sett og hørt, også lokalsamfunnet er på mange måter bygd opp slik, slik det jo blir når det er færre folk og færre spisse albuer. På en plass som dette har man stor mulighet til å gjøre en forskjell.
− Vi er engasjert i barnas oppvekstvilkår, i bygdesamfunnet som bosted og i friluftsmulighetene som finnes her, sier Anette Kørra Lekve (31) mens hun prøver å mate lille Marit (8mnd) med blandet hell.
− Her kan vi være med å gjøre en forskjell, sier de, som alle ser for seg - etter den intense småbarnsperioden har lagt seg - at de vil engasjere seg i kultur- og naturlivet i kommunen.
− I Løten skjer det stadig positive ting både i sentrum, på skolen, innen kultur- og reiseliv og turisme. Det er morsomt og givende å være med å forme barnas oppvekstmiljø.

5. MARKA – LØTENS GULL
Det som særmerker Mosjømarka, som Løten-marka heter, er de store arealene med høykvalitets furuskog, som det neppe finnes maken til på Hedemarken. Furuskogen kan med rette kalles Løtens gull. Mosjømarka ligger der taigaen begynner, det store, nordlige barskogbelte – jordens grønne skjerf rundt halsen – som Rolf Jacobsen uttrykker det i diktet «Tanker ved Ånestadkrysset». Med sin nære beliggenhet, sitt mylder av kulturminner og de mange stiene er Mosjømarka et ypperlig tur- og opplevelsesterreng.
Sykkelgjengen i Løten Sykkelteam bruker marka flere ganger i uka.
− Her kan du sykle milevis i fred og du kan sykle nye turer hver gang om du vil. Vi bor på litt ulike steder i Løten, men vi pleier bare å sykle fra gårdsplassen og møtes her. Veldig sosialt og flott trim, samtidig som du får naturopplevelsen på kjøpet.
Generelt er natur- og friluftsliv noe for seg selv i Løten. Du kan spenne på skia etter jobb. Sykle og gå i Mosjømarka. Bade på Haverbekkvika – den lokale badeplassen. Sanke i naturen. Bare fantasien setter stopper for mulighetene.

6. 130 AKTIVE LAG OG FORENINGER
Men det er ikke bare «frilek» og boltring i marka folk holder på med i Løten, for med 130 aktive lag og foreninger har hedmarkskommunen et rikt organisasjonsliv. Fotballbaner, håndballhaller, isbaner, basishall, turnanlegg ligger på rekke og rad, og det finnes ski- og, sykkelklubber- og o-løpsforeninger for å nevne noe. Kultur og idrett står sterkt og fungerer også som en unik mulighet til integrering og felleskap.
− Alt er tilrettelagt for aktivitet og det syntes jeg er flott. Gang- og sykkelveien utenfor husene fører oss til idrettsanleggene som ligger på rekke og rad. Det mangler ikke på tilbud, sier Anne Line Bryhni.
− Og så er det aktivitetsklubb for to-åringer som vi har hørt masse bra om, sier småbarnsmødrene.
Lille Fride til Joakim og Line går der. – Hun elsker det, forteller Joakim.

Joakim Bretun (33), Line Christine Bakken (31), Loke (3 1/5) og Fride (1 1/5) har bygd drømmehuset på et boligfelt i Løten.

7. UNIKE BOMULIGHETER
Løten har stor variasjon i boalternativer. Her finnes nye tomtefelt og flere er stadig under oppføring, blant annet vil et helt nytt tomtefelt være salgsklart fra høsten 2017, i tillegg til eneboliger finnes småbruk og større gårder, villaer og hytter.
− Det er snakk om å leve det gode liv, i stedet for å bo seg i hjel, sier de unge mammaene, som føler de har funnet drømmestedet.
Så - om du er lei bylivet, lei kø overalt, folk overalt, eksos, støy, svevestøv, og dyre husleier, vil vi at du skal vite om Løten. Vi sier ikke du skal pakke sekken å dra ASAP, men vi vil vise deg at det finnes muligheter. At det faktisk, drøye timen fra Sinsenkrysset, finnes et lykkeland der småbruk, eneboliger og idrettsanlegg ligger side om side, der du kan sende ungen over til naboen uten å få hjertet i halsen, og sette deg på sykkelen og sykle rett ut langs rolige veier og inn i milevis med mark- grus- og skogsterreng, der det finnes like mange turmuligheter som det finnes dager i et liv og der barna dine kan gå i klasser som ikke er overfylte. Og i Løten står de med åpne armer for å ønske deg velkommen.