Økonomi og arbeidsliv

Hvordan blir den norske økonomien etter pandemien?

Bedrifter vil ikke lenger sende folk land og strand rundt, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum. Hva vil det bety for hvor og hvordan vi bor, jobber og handler?

– Våre undersøkelser blant medlemmene våre tyder på at vi ikke skal tilbake til slik det var før. Jeg har hørt norske toppledere si at de selvfølgelig ikke skal fortsette å fly for millioner av kroner i året. Fremover kan de ikke rettferdiggjøre slik pengebruk for eierne. Bedrifter vil ikke lenger sende folk land og strand rundt. Det kommer til å påvirke etterspørselen etter fly, hotell, t-bane, tog, buss, hotell og restaurant, sier sjeføkonomen i NHO, Øystein Dørum, fra hjemmekontoret sitt.

Halve reisebudsjettet er borte for alltid
Håkon Vist er administrerende direktør for Veolia Nordic AB, som hjelper kommuner og bedrifter med gjenvinning, vann, energi og andre støttetjenester til industrien. Selskapet har ca. 1500 ansatte med hovedkontor i Stockholm. Han forteller at reisebudsjettet de har planlagt for en ny «post-korona-normal» i 2021, er halvparten av det det var før pandemien.
– Jeg hører andre selskaper har gjort mer eller mindre samme. Vi har innført interne regler om at det alltid skal finnes digitalt alternativ til møte, sånn at man selv kan avgjøre om det er relevant. Og vi har investert et større beløp for å sikre bra videoutstyr på alle våre anlegg, sier han.
Vist er også overbevist om at framtidas kontorarbeid vil preges av hybrider mellom kontorfellesskap og hjemmekontor. En svensk undersøkelse gjennomført mellom april og august 2020 blant drøyt 1000 kontorister viste at 96 % ønsket seg hjemmekontor i det minst av og til. 21 % ønsket seg det mer enn halvparten av arbeidsdagene.
En større norsk undersøkelse gjort i Oslo og omegn i oktober 2020 og som presenteres 16. februar på konferansen Mobilitet 2021, bekrefter funnene. 45 % av de som har mulighet til å gjennomføre hele eller deler av arbeidet hjemmefra, sier de kommer til å jobbe hjemme en gang eller oftere når vi er tilbake i en normalsituasjon.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

– Budrlftur nll lssu lungur sundu fals lcnd ag strcnd rundt. Dut sammur tll o ponlrsu utturspqrsulun uttur fly, hatull, t-bcnu, tag, buss, hatull ag rustcurcnt, slur Øystuln Dqrum. Fata: NHO

– Jug ssullu uguntllg sunnu jabbu 80 % no. Durmud bllr dut nyssur tll o sampunsuru, scllu lnn tll mqtur, gjurnu tldllg, slur Hosan Vlst, cdmlnlstrurundu dlrustqr l Vuallc Nardlc. Fata: Vuallc