Sunn og bærekraftig matproduksjon
Hvordan kombinere nok, sunn og trygg mat med bærekraftig produksjon?
Konklusjoner fra et forskerpanel i Det Norske Videnskaps-Akademis Komité for geomedisin – mat, miljø, helse.
![](https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=b03703e2dfb3392c728f9393bfcb648e 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=f09487c5132ef7e981570d54feb7ec62 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=be1897389bcd1cb49ae02dc1153580d6 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=72049e91a83ee5c021611ad863d0f83b 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=57ff57ce638275cd2b5b57841ba318fc 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash-2.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=ef8e0c525dbb063ca346df4fe877898c 2000w)
På tross av en velferds- og kunnskapsutvikling uten historisk sidestykke, har vi så langt ikke klart å ta høyde for de store miljømessige skyggene som livsstilen, velstanden og energiforbruket vårt kaster. De siste 50-100 årene har den negative påvirkningen fått et omfang som kan true livsgrunnlaget vårt; blant annet evnen til å skaffe nok, trygg og sunn mat. I fire artikler skal vi se på ulike elementer som kan ses på som viktige forutsetninger for å oppnå kombinasjonen nok, sunn og trygg mat i bærekraftig produksjon. Artiklene er basert på sammendrag fra foredrag holdt av en rekke fagpersoner (se liste nederst) på symposium arrangert av Det Norske Videnskaps-Akademis Komité for geomedisin – mat, miljø, helse 22. oktober 2019.
I ett slikt helthetlig perspektiv starter vi med å dykke ned i jorda.
(saken fortsetter)
Abonner på Harvest Magazine
For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.
Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.
Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her
![](https://harvestmag.imgix.net/images/shutterstock_401134387.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=cd856fe3717804b860183ae06194fba3 400w)
![](https://harvestmag.imgix.net/images/shutterstock_152320880.jpg?auto=compress%2Cformat&fit=clip&fm=jpg&q=80&sharp=10&w=400&s=f21c33969475cfa47152e87809309319 400w)