Julekalender

Høster brennesle, frykter joggeturer

"Jeg skal ha blitt unnfanget på Finsehytta. Det er i så fall min sterkeste tilknytning til fjellet."

HARVEST Q&A med Niels Christian Geelmuyden
- forfatter av "Sannheten på bordet", som Harvest publiserer et utdrag fra i dag.

Hva høster du?
Jeg høster kunnskap, inntrykk, ord, erfaringer, poteter, epler, pærer, brennesle, tomater, agurker, bær og villfisk.

Hvor kommer du fra, og hvor har du tenkt å gå?
Jeg skal ha blitt unnfanget på Finsehytta. Det er i så fall min sterkeste tilknytning til fjellet. Senere i livet har jeg i økende grad følt meg hjemme ved, langs og på havet. Slik sett må man muligens kunne si at livsferden i mitt tilfelle har vært en nedtur, ikke aldeles ulik rallarturen jeg gjennomførte fra Finse til Flåm med nære venner på sykkel for et par år siden.

Hvilken måned av året liker du best og hvorfor?
Juni, fordi den er så lys, blomstrende, duftende og svanger. Og fordi nordmenn flest ikke har forstått at det er da de burde ha ferie.

Hva er det beste (frilufts)rådet du har fått?
Å lytte mer til naturen og erfarne naturfolk enn til regelverk og Statens Kartverk.

Hvilke assosiasjoner gir ordet ”unaturlig” deg?
Oppdrettslaks og andre feilernærte, kunstig fargede matsubstanser markedsført som om produktet har noe ekte eller helsebringende ved seg. Eller seniorforskere som i fullt alvor hevder at naturen i seg selv produserer så mange giftstoffer at dens grøde må sprøytes med nervegass og Roundup for å bli spiselig.

Hva er ditt livs største naturopplevelse?
Lite overgår fødselen av våre to barn, som avmektig vitne. I utvidet forstand var det en stor naturopplevelse da en spekkhugger steg opp av dypet få meter fra meg mens jeg sto til rors alene midt på natten fra Skagen til Tjøme i en seilbåt omgitt av stjerner og fullstendig havblikk.

Hva må du ha med i sekken?
Ren mat, godt drikkevann og innsiktsvekkende litteratur.

Har du blitt skikkelig redd der ute? Fortell!
Jeg har vært redd for huggorm helt siden et yngre eksemplar hugget meg i leggen under en joggetur på Oscarsborg i tiden som elev ved Befalsskolen for Kystartilleriet. Sant å si er jeg nesten blitt vel så engstelig for joggeturer. Redsel hjemsøkte meg også da min kone og jeg under en padletur midtvinters ble omringet av åtte spretne seler sør for Hvasser.

Hvilket trekk ved deg selv (menneskenaturen) er du mest og minst fornøyd med?
Jeg er nok mest fornøyd med min integritet i omgang med makthavere og minst fornøyd med mine egne mangelfulle lederegenskaper. Mitt favorittsitat av Ibsen har muligens derfor lenge vært dette: ”Å inneha makten er i virkeligheten en meget underordnet stilling.”

Hva er meningen med naturen?
Forplantning og foredling. Gjenfødelse av liv og livsbetingelser. Til en viss grad opplever jeg at meningen med naturen ligner meningen med livet. Det nytter ikke å vente på at den skal åpenbare seg. Man må lage den selv, fortrinnsvis uten at naturen og livet tar skade.

Hvilket sted vender du tilbake til, igjen og igjen?
Jeg vender tilbake til Sandø mellom Hvasser og Færder fordi jeg vanskelig kan tenke meg et finere sted på jorden og fordi vi er så heldige å disponere en liten hytte der.

Hvilken naturaktivitet skulle du gjerne behersket bedre?
Å forflytte meg selv og andre ved hjelp av vind.