Urbant husdyrhold

Høns i hagen

Drømmer du om høner i hagen, selv om du bor i tettbygde strøk? To dugnader i året og ti minutters stell hver dag. Mer er det ikke som kreves om du vil hente egg fra egne høns til frokost.

De fleste hager har plass til en liten flokk høns, og høns er blant de enkleste husdyrene å forholde seg til . De krever for eksempel langt mindre enn en hund, både når det gjelder stell og tidsbruk . Har hønsene tilgang til et trygt sted de kan sove, gode hygieniske forhold, fôr og vann, klarer de seg stort sett selv. Har du mulighet til å la hønsene gå fritt, finner de omtrent all føden sin selv, og de kommer til å stortrives i et område med en blanding av plen, jorder, trær, busker og kratt.
Egenprodusert mat slår nesten uten unntak masseprodusert mat når det gjelder kvalitet, ikke minst på smak og næringsinnhold. Med egne høns i hagen har du selv kontroll over hvordan dyrene har det og hva de spiser, og dermed kvaliteten på egg og kjøtt. Har hønsene dine for eksempel tilgang til mye grønt, får plommen en mørk gulfarge, uten bruk av kunstige fargestoffer i fôret. Tenker du strategisk, kan du også gjøre noen få kroner på hønseholdet. Salg av egg eller slaktekyllinger til naboer og arbeidskolleger er en mulighet. I tillegg kan du selge rugeegg, kyllinger og høns om du driver avl.

Det ligger sannsynligvis i menneskets natur å søke samvær med dyr. Som barn viser vi en naturlig interesse for dyr, men mange voksne har av ulike årsaker mistet denne nysgjerrigheten. Samvær med dyr kan etter min mening betraktes som noe av det mest livsbekreftende som finnes, og høns er meget sosiale dyr med en naturlig hengivenhet og respekt for sin «herre». Det kommer med andre ord til å bringe trivsel og livsglede å ha en hønseflokk vandrende rundt i hagen eller på eiendommen.
Å ha dyr innebærer både et lovpålagt og moralsk ansvar for å gi dem et verdig liv, og ved å sørge for trivsel blant dyrene er du nesten garantert gode produkter . Det er en vinn-vinn-situasjon, både for deg selv, dyrene og miljøet. Vi skal derfor, så langt det er mulig, gjenskape de forholdene våre husdyrs stamformer levde under, og en vanlig hage med busker og trær er som konstruert for høns.
Med egne høns i hagen signaliserer du aktivt et dyrevennlig perspektiv, samtidig som du blir mer bevisst naturens kretsløp. I stedet for å kaste matrester gis de til hønsene, og tilbake får du egg og kjøtt av beste kvalitet. Hønsene fjerner mange forskjellige skadedyr og uønskede vekster i hagen, samtidig som de gir gjødsel av ypperste kvalitet til nyttevekstene. Hønsemøkk er sterk, så den kan enten legges til kompostering, graves ned i bakken i nærheten av plantene, eller tynnes ut med vann og tømmes på overflaten i bedene. Å ha egne høns har med andre ord både en miljømessig og en sosial side, og du kombinerer glede med nytte.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

Foto: Will H. Mcmahan