Harvests fiskeskole for barn

Sånn fisker du ørret

Ørreten finnes i vann over hele Norge. Den kan bli skikkelig stor, men vi slår et slag for de små som bor i bekker.

Det fine med ørreten er at den finnes overalt i dette landet. Noen lever i skogstjern, noen lever i fjellvann, noen lever i elver. Men det finnes også en egen ørretstamme som bare lever i bekker. De blir ikke så store, men å fiske dem er morsommere enn nesten alt annet.
Her er noen tips til hvordan du kan få bekkørreten på kroken. Vi kan ikke garantere fangst, men vi kan garantere at sjansene dine øker.

(artikkelen fortsetter)

Illustrasjon: Jan Fekjan
  • Fisk med mark, det er mest effektivt og det er helt klart morsomst. Du trenger helst en lang stang (3-4 meter, helst teleskop), og gjerne en der du kan feste snøret i toppen. La snøret være omtrent like langt som stanga og fest en vanlig enkeltkrok i enden. Ta også med deg en boks med små søkker (splitthagl) som du kan feste på snøret ti-femten centimeter over kroken - en eller to eller tre, avhengig av hvor sterk strømmen er.
  • Når du fisker ørret i bekk må du passe på at du hele tiden har stramt snøre, sånn at du kjenner når fisken tar. La marken falle forsiktig ned i bekken og la den følge strømmen. Prøv alltid å få den til å passere steiner og andre steder som kan tenkes å være skjulesteder for ørreten.
  • Husk at når bekkørreten tar marken, så skjer det veldig fort. Fisk som lever i rennende vann må handle raskt, så ikke maten skal forsvinne videre med strømmen. Med én gang du kjenner ørreten, løfter du stanga i en bestemt bevegelse og vipper den på land.
  • Ørreten er en fisk som kan være sky og skvetten, så det er viktig å bevege seg rolig og sakte langs bekken. Hold lav profil og unngå å gå helt fram til bredden.
  • Bekkørreten steker du i smør og krydrer med salt og pepper. Når du renser den må du huske å ikke fjerne skinnet. Det smaker nemlig veldig godt når det er skikkelig sprøstekt.

Dette var noen tips om hvordan du får bekkørreten på kroken. Den blir sjelden særlig stor, men den er blant de aller morsomste fiskene å jakte på.
Tvi-tvi!