Boka for alle småbarnsfamilier

Harvest Hakkespettbok: Før turen starter

Harvest hakkespettbok er en bok vi i redaksjonen har skrevet sammen. Den er summen av alt vi har lært om friluftsliv med barn. Den er full av tips og råd og ideer til småbarnsfamilier som gjerne vil være mer ute sammen, men som lurer på hvordan de skal få det til. Under er en smakebit fra innledningen.

Før turen starter

Ønsker du å komme deg mer ut er det bare én ting som gjelder. Du må øve masse med de du skal ha med deg. For å hjelpe deg i gang har vi kommet frem til noen enkle kjøreregler som kan gjøre dørstokken litt lavere, både for deg selv og barna.

  1. Først og fremst trenger barn (og voksne) forutsigbarhet, de liker å vite hva som skal skje. Fortell dem om den planlagte turen så tidlig som mulig. Om du vil involvere barna i planleggingen, får være opp til hvor ivrig barnet er og hvilke ønsker du selv har for turen. Husk at involvering virker bra i teorien men ikke alltid fungerer i praksis. Selg inn turen med noe du vet barna liker å gjøre. Gi den et kult navn. Også barn liker stilige titler.
  2. Pakk det som kan pakkes kvelden før. Da bør også alle voksne enes om en felles kjøreplan. Utallige turer er stoppet eller amputert grunnet voksnes ubesluttsomhet.
  3. Mange liker rolige helgemorgener med god frokost og barne-tv. Men for mye av det gode kan gjøre det vanskeligere for barn (og voksne) å bryte opp. Er ungene vanskelig å kle på når man skal ut er det kanskje fordi de synes det er vanskelig å forlate TVen.
  4. Påkledning. Ikke la det gå for mye tid her. Du er sjefen. Brekk klærne på om du må. Vel ute er de fleste glade.


Husk: Innimellom går også de beste planer til helvete. Barn er mennesker de også, noen ganger har de rett og slett ikke dagen. Det er lov å tilpasse turen til forholdene. Det er lov å gi seg underveis. Det er til og med lov å holde seg hjemme. Men det er alltid lurt med en god plan. Ønsker du gode turopplevelser med familien må du også regne med noen dårlige.

God tur!