Harvest avslører

SISTE NYTT!

Ut i Naturen-programleder viste amatørvideoklipp av ekorn uten å bruke formuleringen «en artig, liten krabat».

Det var et ekorn av denne typen som ble utsatt for slapp redaksjonell behandling i en Ut i naturen-sending før jul. Foto: Wikipedia

Marienlyst (HARVEST): Det var i en sending like før jul at Ut i Naturen-programleder Tore Egil Samsund Karoliussen viste et videoklipp innsendt av en av programmets mange seere. Klippet var filmet med ustø hender gjennom et skittent kjøkkenvindu. Det viste et ekorn som hoppet hit og dit på en veranda mens det forsøkte å stjele godbitene i seerens fuglefôringsautomat. Helt siden Hans Christian Alsviks dager har det vært praksis at Ut i naturen-redaksjonen kommenterer slike videoer med formuleringen "en artig, liten krabat", men denne gangen uteble kommentaren til seernes store overraskelse.
- Jeg måtte gå meg en lang tur i skogen for å riste av meg skuffelsen, sier en seer Harvest har vært i kontakt med.
- Det var som om NRKS langrensspromoer skulle blitt vist uten Jokkes "Her kommer vinter’n" som akkompagnement, sier en annen.

Harvest har fått tak i et hemmelig dokument fra kringkastingssjefens innerste krets, stemplet og signert tidlig på 1980-tallet. Dokumentet avslører at Ut i naturen-programlederne ikke selv får velge hvordan de beskriver de ulike dyrene som vises på tv-skjermen, men at de er underlagt en streng praksis:

Det er kringkastingssjefens klare ønske at uttrykket «en artig, liten krabat» benyttes på samtlige skapninger som er mindre enn jerven. For skapninger som er større enn jerven, det vil si bjørn, ulv, elg, hjort, rådyr og reinsdyr, innrømmes redaksjonen noe større frihet, men kringkastingssjefen foretrekker selv uttrykket "denne karen", slik at formuleringen blir: "Da vi kom ut på tunet i morges, møtte vi denne hissige karen" (f.eks. om en brunstig elgokse).

Harvest har vært i kontakt med programleder Tore Egil Samsund Karoliussen. Han benekter ethvert kjennskap til det hemmeligstemplede dokumentet og hevder hardnakket at Ut i naturen har full redaksjonell frihet. Han innser imidlertid at ekorntabben kan få konsekvenser for programpostens troverdighet og den fremtidige seeroppslutningen.
- Jeg kan bare si at "en artig, liten krabat"-formuleringen er blitt et varemerke for denne redaksjonen fordi den passer på nesten alt som foregår i dyrenes verden. Sånne feil skal ikke forekomme. Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg legger meg flat som en flyndre, og lover at det aldri skal skje igjen.