Harvest anbefaler

Verdens letteste tak over hodet

En resirkulert tarp fra ny norsk produsent - og ti andre modeller som gir minimalistisk ly for regnet.

En tarp er her til lands bedre kjent under navnet gapahuk. Opplegget er enkelt. Du har en rektangulær teltduk med barduner i alle hjørner og på langsidene, og med denne duken kan du lage verdens mest fleksible tak, tilpasset terrenget på stedet du har tenkt å slå deg til for natten, eller bare stoppe for en rast.

Du kan lage et klassisk A-telt, med skråtak, vegger på begge langsider og åpning på begge kortsidene. Du kan strekke den ut som ett, stort tak, uten vegger (pass på at taket heller svakt i en retning, så det ikke samler regnvann). Du kan spenne det opp vertikalt, som en levegg for vinden. Eller du kan sette det opp som en klassisk gapahuk, med åpning i den ene kortenden og tak som skråner helt ned til bakken på den andre kortenden. Som oftest vil du ende opp med en surrealistisk og Salvador Dali-aktig blanding av alle disse, særlig hvis du skal overnatte i skogen, fordi skogen er et kaotisk sted, og det er du som må tilpasse deg trærne, ikke omvendt.

Hvis du vil spare vekt og volum i sekken, så er tarp et godt alternativ til telt. Eller et supplement. Hvis du er på fjellet, over tregrensen - husk ta med gåstaver, som kan brukes som stenger. Hvis du er i skogen er det bare å spikke noen lange pinner.

Vi har funnet fram 11 ulike tarp-modeller i ulik form og i ulike prisklasser. Selv har vi et Hilleberg-tarp (se under) som vi har brukt i mange år. Det er superlett, ekstremt slitesterkt, og det tar like mye plass i sekken som en middels toalettmappe.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her

MSR Frant Rcngu4195 srPlcss tll 4 pursanurVust: 900 grcmKjqp hur.