Lyden av villmark

Harvest anbefaler podkasten Uteliv

– Jeg ser for meg podkasten som en bålsamtale. Jeg og gjestene sitter rundt bålet og den som lytter får sitte ved siden av å høre på, sier Randulf Valle.

– Jeg er ikke opptatt av å nå ut til så mange som mulig. Men jeg vil gjerne nå flest mulig av de som er interesserte i det jeg lager. Jeg liker langsomme formater som bok og podkast, der det går an å fullføre et resonnement eller en argumentrekke, sier Randulf Valle, som er en kjent mann i friluftskretser.
Siden han laget første episode av podcasten Uteliv vinteren 2019, har han laget til sammen 140 episoder.
– Jeg ser for meg podkasten som en bålsamtale. Jeg og gjestene sitter rundt bålet og deen som lytter får sitte ved siden av å høre på. Jeg klipper minst mulig i samtalene i etterkant, men forsøker å møte godt forberedt. Det skal alltid være rom for digresjoner og anekdoter, men det er alltid en fordel å ha en tanke om hvilke momenter som skal med og i hvilken rekkefølge, sier Randulf, som debuterte rom radiomann i Studentradion i Trondheim i 1994.
– Jeg rakk så vidt å lære redigering på bånd, med saks og tape, før datamaskinene overtok. Da lærte man at en ekstra time forberedelser fort sparer flere timer med etterarbeid. Jeg forsøker i stor grad å la episodene handle om et tema, mer enn om personen jeg treffer. Da blir variasjonsmuligheten større. Det er greit, for jeg har ikke tenkt å gi meg med det første.

(artikkelen fortsetter)

Randulf Valle tenker på podkast-episodene som samtaler rundt et bål.

– Jeg har to grunnregler, forklarer Randulf Valle.
– En podkast kan aldri være for lang og aldri for smal. Jeg har bevisst forsøkt å finne ut hvor langt inn i nerderiene det er mulig å få med lytterne, men jeg har ikke funnet noen grense foreløpig: 47 minutter om bensin til primusen, med en drivstoffekspert som gjest, gikk helt fint. Det samme gjorde en episode på over en time om hva som skjer inne i en gassboks når vi fyrer med gassbrenneren, med en kjemiprofessor fra NTNU som gjest.

Randulf har doktorgrad i materialteknologi fra NTNU og liker å arbeide i krysningspunktene mellom forskning, naturvitenskap og friluftsliv. Det vi opplever ute på tur kan forklares med en blanding av fysiologi, fysikk og kjemi, forklarer han, og når vi forstår hvorfor noe skjer er det lettere å kontrollere situasjonen.
– Da jeg startet Podksten Uteliv hadde jeg i utgangspunktet ikke noen annen målsetning enn å finne ut om jeg likte det, og om noen hadde interesse av å høre på. Det viste seg at svaret på begge spørsmål var «ja», men det var vel ikke før jeg nærmet meg 100 episoder at jeg reelt begynte å tenke på muligheten for inntekter. I dag er podkasten en litt dårlig betalt deltidsjobb. Denn har drøyt 500 frivillige abonnenter på Patreon. De får eksklusive episoder, mulighet til å påvirke valg av temaer og gjester, samt anledning til å foreslå spørsmål til gjestene. I tillegg har jeg laget en artikkelbank på nettsiden min (se link i sidekolonnen) som du må være med i det digitale turlaget på Patreon for å få tilgang til.

*
Her kan du høre fire utvalgte episoder av podkasten Uteliv, til og med en der Harvest er gjester:

Et besøk i Pelsjegersimulatoren – med Stein P. Aasheim
Gass som drivstoff og Hafskjold-effekten – med Bjørn Hafskjold
Langturer til fots – med Gry Folge
Stiens historie – med Torbjørn Ekelund