HARVEST ANBEFALER

Harvest anbefaler: Laksefeber

Kjersti Sandviks bøker om oppdrettslaks og villaks er et stykke verdifull norgeshistorie.

Kjersti Sandvik er en sjelden plante blant norske journalister. Få kan like mye om villaks og oppdrettslaks som henne. Lurer hun på noe, spør hun - helt til hun får godt nok svar. Det later til å være hennes metode.
Hennes bok Under overflaten - en skitten historie om det norske lakseeventyret (2016), som vi har anbefalt før, var en banebrytende og kritisk undersøkelse av den raskt-voksende lakseøkonomien. Her beskrives forvandlingen fra 1970-tallets lille tilleggsnæring i kyst-Norge, som i dag er blitt en bærebjelke i norsk økonomi. Statsminister Erna Solberg har sagt at lakseoppdrett er Norges Ikea og vil ha en femdobling fram mot år 2050. Sandvik beskrev i forrige bok utfordringene som lakselus, fiskeskitt, lusemidler i fjorden og rømt oppdrettslaks som utvanner genene til villaksen. Nå har den erfarne journalisten fra Fiskeribladet tatt for seg villaksen. Siden istiden har vi i Norge hatt villaks, vårt levende arvesølv. Den har gitt oss mat og fylt distriktene med liv. Til våre elver kom folk fra den store verden for å måle krefter med storlaksen. Bare i Odda var det en gang 11 hotell! Hva gir vi tilbake? spør hun.Begge bøkene til Sandvik bør leses. De er spennende norgeshistorie.

Foto: Audun Rikardsen

Abonner på Harvest Magazine

For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her