Harvest anbefaler

Bøkene vi likte best

Harvest løfter frem det vi mener er årets julegaver

1. Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år

”Det hender Gro Steinsland våkner om natta og tenker på Dovrefjell, disse fjellene mellom Rondane og Trøndelag. Men også mytene og historiene. Og reinsdyrene, bygdene og fjellveiene. Så får hun ikke sove igjen, for hun vil stå opp (ca 04.00) og formidle alt dette, alle skattene sine.” Slik åpnet portrettintervjuet med Steinsland i Klassekampen. Og vi må bare si: Det er en skatt av en bok. Damn, Gro er god! Historien om Norge på en ny måte.
Vigmostad Bjørke

2. Morten Gåsvand: Furukjempene i Trollheimen

For noen måneder siden sendte fotograf Morten Gåsvand oss noen bilder av furutrær. Han hadde jaktet på dem, sa han, i lang tid. Han lette etter de største furuene, de vakreste, rareste. Og han hadde funnet noen av dem. Bildene blåste oss av banen. Boka er laget av ham selv, på eget forlag. Det er en av årets underligste utgivelser, og en av de vakreste. En coffetable-bok som treffer like bra hos hardcore naturfolk som i internasjonale trendmagasiner. En skatt.
Eget forlag (Boka kan kjøpes her).

3. Terje Bongard og Eivind Røskaft: Det biologiske mennesket

Dette er en rystende interessant bok. Hver gang vi føler, tenker eller gjør noe, brukes en hjerne som har tre milliarder års evolusjonshistorie. Vi leker, spiller musikk, forelsker oss, kjøper mat, ser på TV, griner, har sex, shopper og forurenser miljøet – uten å være klar over at de følelsene som styrer livet vårt er arvet fra de få som var dyktige og heldige nok til å bli våre forfedre. Boken kan revolusjonere ditt syn på mennesket, og derfor miljøet.
Tapir Akademisk Forlag

4. Jon Krakauer: I tynn luft

Den internasjonale bestselgeren fra forfatteren som skrev den vilt spennende dokumentaren Into The Wild beskriver i denne boken en myteomspunnet og fatal ekspedisjon til toppen av Mount Everest i 1996. Ekspedisjonen nådde toppen, men på vei ned gikk mye fryktelig galt. Klatrerne ble fanget i en storm på verdens tak. Krakauers bok forsøker å nøste opp hva som skjedde – og hvorfor.
Pax forlag

5. Lars Lerin: Naturlära

Vinneren av årets Augustpris i Sverige i klassen sakprosa. Lars Lerin regnes som en av Nordens fremste akvarellmalere. I denne boka skildrer han naturen og årstidenes gang, både i malerier og dagboksnotater.
Albert Bonniers Förlag
Boka er svensk og kan kjøpes her.

6. Geir Gulliksen: Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm

”Førti meter høyt/og litt mer enn dobbelt så gammelt/den grønne kronen er større enn et hus om sommeren/suser og stilner og begynner igjen/som en ustabil vifte hele ettermiddagen/enkelte netter roterer noe inni kronen/som et helikopter i mørke

Fjærkledde kropper kom flaksende/gjennom lufta og bosatte seg i treet/satt på greinene og observerte andre former for organisk liv/de pleide å studere oss når vi kom ut fra huset om morgenen.”
Gulliksens lille diktsamling om fugler og trær og mennesker må leses.
Flamme forlag

7. Pål Karlsen: Steinsoppen - vill av natur

Dette er ikke en vanlig soppbok, men fortellingen om den ettertraktede steinsoppen. Soppen som folk i Nord-Italia ofrer livet i forsøket på å finne og som det bugnet av i norske skoger denne høsten, for første gang på mange år.
Z forlag

8. Peter Zuckerman og Amana Padoan: Gravlagt i himmelen

Sherpaene har vært de ubesungede heltene helt siden tindebestigere fra Vesten begynte å klatre i Himalaya. I august 2008, da elleve klatrere mistet livet på et av verdens farligste fjell, K2, var det to sherpaer som overlevde. De kom opprinnelig fra fattigdom og politisk uro, men var blitt blant verdens dyktigste fjellklatrere. "Gravlagt i himmelen" gjør sherpaenes fabelaktige historie kjent for første gang. Forfatterne uforsker Chhiring Dorje Sherpa og Pasang Lamas kryssende liv og følger dem fra landsbyene de kommer fra høyt oppe i Himalaya, til slummen i Katmandu, over Pakistans isbreer og til baseleiren på K2. Da katastrofen rammer i Dødssonen, er Chhiring Pasang overlatt til seg selv på en isvegg, uten isøks, mens han venter på å dø. Redningen som følger, er blitt en legende innen fjellsporten.
Wigerstrand forlag

9. Stein P. Aasheim: Norske eventyrere

Dette er boka om nordmenn som kartla verden. To-tre av dem har vi visst om hele tiden, men her får vi også presentert de mindre kjente. For noen var det eventyret - roturen over Atlanterhavet, eselturen gjennom Andesfjellene. For andre vitenskapen - Lumholtz-samlingene fra Mexico består av 2500 bilder, Christen Smith kartla Kongoelva lenge før Livingstone, Ørjan Olsen søkte kildene til artenes opprinnelse i Sibir. For ishavsskipperne var det en næringsvei. Og for noen var det erobring - Sverdrup heiste flagget og tok land "i Besiddelse i Kongens Navn". Boka følger norske oppdagere og eventyrere fram til Helge Ingstad. Rikt illustrert med historiske bilder og fortalt av Stein P. Aasheim, som selv er en kjent eventyrer.
Forlaget Tom og Tom

10. Bea Uusma: Ekspedisjonen – min kjærlighetshistorie

Harvest siklet på denne boka allerede da den kom ut på svensk. Nå er den oversatt til norsk: 11. juli, 1897. Ingeniør Andrees polarekspedisjon tar av i en hydrogenballong, på vei til Nordpolen. 33 år senere blir resten av den siste leiren deres funnet på en øde øy dekket av en isbre. I de tettskrevne dagbøkene kan vi lese hvordan de etter bare få dagers luftferd blir tvunget til å nødlande på pakkisen. Tre menn med minimale ferdigheter om arktiske forhold, midt i et hvitt mareritt. Da de går i land på Kvitøya, opphører alle notater. Forfatteren forsøker å nøste opp en av historiens mest uheldige ekspedisjoner.
Cappelen Damm

*
Harvest tillater seg å være såpass framfusne at vi også nevner bøker vi selv har bidratt til (vi har dessuten lagt til noen superlativer hentet fra Harvests ikke formfullendte, men entusiastiske bokblogger):

11. Torbjørn Ekelund: Året i skogen (Cappelen Damm forlag) – en sinnssykt fin bok, skrevet av Harvest-Torbjørn, bare MÅ leses!!! Nå!

12. Samuel Massie: Hold fast (Spartacus forlag) – en vilt inspirerende bok, redigert av Harvest-Kjetil, som bare MÅ sjekkes ut!!! Løp og kjøp!

13. Henrik M. Svensen m.fl: Isfritt – populærvitenskap som angår deg (Spartacus forlag) – En hemningsløst lærerik bok, med Harvest i redaksjonen, som hjernen din vil bare vil ELSKE å lese!!! Og han bare: For en smart bok! Og jeg bare: Enig!

14. Naturvernforbundet: Naturen svikter aldri (Dinamo) – en kjærlighetserklæring av en bok, med bidrag bl.a fra Harvest, som du bare vil digge!!!