Harvest anbefaler

Gode ting til sure dager

Om været er surt og kaldt kan disse tingene redde dagen.

1. Aclima ninjadrakt - 2. Norrøna Fleecejakke - 3. Klättermusen Fenrir - 4. Haglöfs Gram jakke - 5. Swix Split Mitts - 6. Nokia 105 - 7. JO Vippkopp - 8. Hilleberg Tarp

Aclima-kuppet
Det er ikke ofte jeg har drømt om å gjøre et kupp. Et ekte kupp. Kjøre en bil inn gjennom vinduene til en butikk og bare stjele med meg alt jeg fikk tak i. Men da jeg fikk restskatt for et par år siden, og var pengelens og trengte ullklær til både ungene og meg selv, dukket drømmen opp: Gjøre et kupp på Aclimas ullbutikk i Drammen, og komme meg usett hjem, varm og god!
På tross av anonym status, kler Aclima fra Buskerud opp både Norges soldater og våre råeste ekspedisjonister. Og våre minste barn. Og de lager klær som ikke klør for barna. Denne merinoulldressen er stillongs, genser, hals og lue i ett. Påkledning har aldri vært lettere. Især når de kan bli «svart ninja».
Produkt: Aclima Warmwool
Forhandler: www.outnorth.no
Pris: ca. kr 799,-

Fleece kan være så mye rart
I mange år var fleece et plagg jeg aldri kunne bruke. Kanskje fordi folkene som har anbefalt fleece, ikke var folk jeg stolte på. Kanskje fordi de fleste fleece-plaggene jeg har sett, har vært firmajakker (og de er det jo ingen med et klart sinn som liker). Men i fjor forandret alt dette seg. I fjor sommer, i en sportsbutikk på selveste handelens dag i Sandefjord, kom jeg over en fleece-jakke fra Norrøna til sterkt nedsatt pris.
«Er dette fleece», spurte jeg en ansatt. «Nei, dette er Polartec, Norrønas svar på fleece», svarte kassadamen. Polartec? Tenkte jeg. Det høres flott ut. Den tar jeg.
Så jeg kjøpte jakken, en Norrøna Trollveggen Polartec-jakke og tok den med hjem.
«Har du kjøpt fleece?» Sa kona mi da hun så jakken. «Nei, dette er ikke fleece», sa jeg. Det er Polartec. «Tullebukk», svarte hun. «Klart det er fleece». Ja, det er vel egentlig det, tenkte jeg og følte meg lurt.
Men samme kveld (som nesten alle kvelder den sommeren) ble det kaldt. Og så snart det ble mørkt, sprang jeg inn og tok på den nye jakken. Hver eneste sommerkveld brukte jeg den. Når høsten kom, brukte jeg den hele tiden. På vinteren besteg jeg fjell med den. Snart begynte kona mi å låne den så mye at jeg måtte kjøpe en til henne også. I år har sønnen min lånt hennes så mye at han også fikk en. Familien fleece, kaller han oss nå. Tullebukken.

Produkt: Norrøna Fleecejakke
Forhandler: www.norrona.com
Pris: ca. kr. 1.399,-

Verdens beste turbukse.
Når det gjelder turbukser er jeg en type som sliter med både hardshell og softshell. Hardshell er gjerne laget i goretex og skal være så godt som vanntette. Men de er ikke alltid vanntette og det er grenser for hvor mye de puster. Softshell puster greit, men er sjelden mer enn lett vannavstøtende. Begge disse buksetypene er ok, men jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med noen av dem. Derfor gjør jeg det sånn: Hvis det regner masse bruker jeg regnbukse, som tross alt er helt vanntett. Og hvis det ikke regner, da bruker jeg det jeg tror må være verdens beste turbukse. Den er svensk og er laget av Klättermusen. Den heter Fenrir og fins i sort, mørk grå og khaki farge. Jeg har den i khaki. Dette er det andre eksemplaret jeg eier. Den første buksa ble ikke slitt ut (disse buksene er uslitelige), men jeg klarte rett og slett å rote den bort, og selv om jeg har lett overalt, kan jeg ikke finne den. Antakelig har den blitt rappet av en misunnelig friluftstype. Fenrir er laget i polypropylen og veier ingenting. Den er ekstremt slitesterk, den er formsydd og aldeles nydelig å gå i. Hvis den blir våt tørker den på et halvt minutt - og den er til og med resirkulerbar. Det eneste negative jeg kan komme på er at flekker har en tendens til å sette seg fast i den, selv om produsenten hevder det motsatte. Min første bukse, den jeg mista, hadde blant annet en god del sotflekker fra bålet som jeg ikke fikk bort. Men det så også litt tøft ut, så det er egentlig ikke et minus likevel.

Produkt: Klättermusen Fenrir bukse
Forhandler: Outnorth.no
Pris: ca 1.500,- kr

Sykt lett og vanntett skalljakke.
Vanntette klær som puster eksisterer ikke. Det sier folk som ikke har prøvd skikkelig utstyr. Som mener at all nyutvikling etter Nansen kan ryke og reise. Men skal du være aktiv i snøen og temperaturen er rundt null, trenger du ikke lenger velge om du vil bli våt fra innsiden eller utsiden. Løsningen er en superlett, tettsittende skalljakke fra Haglöfs med stiv brem i hetta. Bak har den en klaff over rumpa som holder deg tør når du faller. Nesten alle detaljer er fjernet, bare det viktigste er beholdt. Til og med glidelåslengden er halvert. Er det ikke da en anorakk, sier du kanskje da? I så fall er den enda mer stilig.

Produkt: Haglöfs Gram Comp Pull jakke
Forhandler: www.oslosportslager.no
Pris: kr 2.900

Hummerhansker.
Du har dem som sier de aldri fryser. Det er samme typer som aldri blir syke. Og som aldri har hull. Og som aldri blir fyllesyke. Og som vi vet: Disse menneskene finnes ikke. Når det gjelder frysing, er tær, nese, ører og fingre mest utsatt. For meg er fingrene desidert verst! Når jeg sliter med dem, føles det som å være elefant, men bli vippet av pinnen av en mus. Mange langrennsturer er fucka pga de fingrene. Helt til jeg turte å kjøpe «hummerhansker». På Gålå i helga kom testen. 23 km i minus 17 og vind. Ikke ett øyeblikk var jeg kald. Det er da man tenker: Hvorfor gjorde jeg ikke dette før?

Produkt: Swix Split Mitts
Forhandler: www.outnorth.no
Pris: fra kr. 349,-

Connecting people.
Hva er dette for noe tull? Skal Harvest begynne med sånne retrogreier? Svaret er både ja og nei. Vi anbefaler ikke en gammel Nokia-telefon fordi vi vil mimre om det tidlige 2000-tallet, for det tidlige 2000-tallet er ingenting å mimre om. Vi anbefaler telefonen fordi det viser seg at disse telefonene fortsatt kan fylle en viktig funksjon. For deg som drar på små eller store ekspedisjoner og som gjerne vil ha muligheten til å sende en sms til de hjemme for å fortelle at alt er bra, eller ringe til Luftambulansen for å fortelle at alt ikke er bra, er denne lille telefonen den perfekte løsning. Smartelefonene suger strøm. Du kan kjøpe egne ladeenheter til mange tusen kroner som du drar med deg ut, men de tømmes raskt. Løsningen er å la smartelefonen bli hjemme og ta med denne lille tassen isteden. Den er støt- og sprutsikker - og den har en standbytid på 35 dager. At den ikke har kamera er bare en fordel, så kan du konsentrere deg om andre ting der ute enn å ta bilder av ditt eget ansikt. Hvis du har et såkalt nanosimkort i smarttelefonen din, får du kjøpt et adapter til en billig penge som gjør det enkelt å bytte.

Produkt: Nokia 105
Forhandler: Elkjøp
Pris: fra kr. 249,- uten abonnement

Sammenleggbar grønn kopp.
Det er noe majestetisk med ting som er mer enn de trenger å være. «Exceeding expectations» sier man om det i selgersituasjoner. Den røde sveitsiske militærkniven med sag, tannpirker i plast og pinsett er veldig stilig. En bruker aldri ekstrafunksjonene, en bruker bare kniven og innimellom korketrekkeren. Men det faktum at det er så mye rart inni den kniven har gledet generasjoner av unge friluftsglade mennesker. Jakker med sykt mange lommer er også stilig. Ikke det at man trenger mer enn sidelommer og en gang i blant brystlommer, men det er godt å tenke på at alle de andre lommene er der. Sånn er det også med den sammenleggbare grønne koppen fra Jo. Det at den kan legges sammen er ikke av praktisk betydning, den er like lett og tar omtrent like stor plass i komprimert tilstand. Men det faktum at den kan brettes sammen gjør at den er mer enn en vanlig kopp. Det blir nesten rituelt å folde den ut. Det handler om forberedelse før skogskaffen inntas. En skal bruke tid før klimakset, sier folk om helt andre situasjoner. Jeg tror rådet er overførbart til kopputbretting før skogskaffen også. Men den sammenleggbare koppen handler også om friluftscred. «Se på han da», tenker folk når de ser meg brette ut koppen min. «Sammenleggbar kopp. Godt tenkt.»

Produkt: Jo Vippkopp original grønn
Forhandler: www.xxl.no
Pris: kr. 18,-

Et tak over hodet.
Fordi turlivet er grunnleggende praktisk, må også utstyret være det. Alt utstyret du bærer med deg må fylle en viktig funksjon. Hvis ikke er det overflødig, og du bør la det bli igjen hjemme.
Blant gjenstandene jeg har i sekken er det en enkel liten sak som rager høyest når det gjelder funksjonalitet. Det er en rektangulær teltduk med en snor festet i alle fire hjørnene og på alle fire sidene. Teltduken kalles «tarp», den fins i alle størrelser og varianter, og i prisklasser fra noen få hundrelapper og opp til et par-tre tusen. Den veier nesten ingen ting og er på størrelse med en knyttneve når den er pakket sammen.
Jeg drar sjelden på tur uten tarpet. Det kan settes opp absolutt overalt, det tar kun et par minutter. Du kan bruke det som yttertelt eller som tak over campingbordet, du kan lage en klassisk gapahuk av det, eller et lite telt, du kan bruke det som kamuflasje hvis du fotograferer eller i hagen når du har grillfest. Spenn det opp over teltet, så er du dobbelt sikret mot regn, spenn det vertikalt, så har du verdens beste vindskjerm. Legg det under teltet hvis bakken er ekstra våt, eller pakk det rundt deg selv og soveposen hvis du sover uten telt og det blåser eller regner.
Tarpet på bildet er fra den svenske teltprodusenten Hilleberg, og består av en silikonbelagt polyesterduk med såkalt ripstop, noe som sørger for at en rift i duken likevel ikke gjør at den spjærer mer. Duken er bestandig mot sollys, regn og mekanisk slitasje. Jeg har brukt den på utallige turer, den har blitt trukket over greiner og steiner, den har stått oppslått tett inntil bålet. Jeg har undersøkt nøye - den har ikke en rift.
Du kan også kjøpe stenger og plugger til tarpet, men det er enklere å spikke dem selv. Noe må du dessuten ha å gjøre der ute i skauen.

Produkt: Hilleberg Tarp
Forhandler: sportsnett.no
Pris: ca. kr. 1.400,-

P. S: Dette er ikke promotion eller reklame. Vi skriver om ting som vi liker. Og navnene må vi jo ha med.