Repslagning

Håndslått

Det finnes bare to repslagere igjen i Norge. Ingunn Undrum er en av dem. Hun lager håndslåtte tau av naturfibre - ved Norges eneste aktive reperbane.

På Kaldestad ved Hardangerfjorden ligger det en liten flytehavn med historiske fartøy. Hvis du ikke har hastverk kan du lydløst krysse utover fjorden i en hardangerfæring med bomullsseil og hamperigg.
Det var interessen for seiling og det enkle friluftslivet som førte Ingunn Undrum inn i ett av landets minste fagmiljøer. Som én av to repslagere, lager hun håndslåtte tau av naturfibre, ved Norges eneste aktive reperbane.
Som med andre tradisjonelle håndverk, er materialkunnskap en viktig del av faget; innsikten i hvordan vi kan nyttiggjøre oss naturen som omgir oss. Plantefibre blir til garn, garn blir til kordeler, og kordeler slås sammen til tau.
Dette er middelalderteknologi, og håndarbeid med enkle hjelpemidler. Garnene undersøkes for hånd før de tvinnes til kordeler; ujevnheter tas ut før fibrene spinnes sammen igjen. Spennet i de enkelte trådene vurderes, av fingertupper som husker fra tidligere tau. Under slagningen av tauet er alle sansene aktivert, i en fokusert gåtur hvor lyder, vridninger og spenninger sammen informerer hvert neste skritt.
Håndverkskunnskap sitter i kroppen, og det er enkeltpersoner som holder den levende. Gjennom Ingunns praksis trekkes én enkelt tråd videre, fra håndverkere og samfunn som ikke lenger finnes.