Norgesferie

Gygrestolen

Vakre og mytiske Gygrestolen ligger ca 8 km fra Bø sentrum i Telemark. Siste istid splittet utsiktspunktet i to hoveddeler og har skapt et fascinerende landemerke med meget god utsikt over fjellene rundt Midt-Telemark. Dramatiske stup som reiser seg over et krater med ur, gjør Gygrestolen til et fristende mål for de fleste som ønsker seg en minneverdig dagstur. Dette gjelder også for fjellklatrere som kan finne en verdig utfordring her, med den spesielle formasjonen som har delt seg fra resten av fjellet.

Det kan være et godt valg å starte oppstigningen ved parkeringsplassen, der det også er mulig å se selve landemerket Gygrestolen. Et sagn forteller at Gygra satt her i rasende sinne over kristendommens påvirkning på bygda og kastet blokker av stein etter Gårakirka. Sagnet forteller videre at det er slutt på verden når stolen raser ut i Uvdalstjønna, som ligger nedenfor parkeringsområdet.

Turen oppover stien til toppen av fjellet byr på en bratt stigning på 365 meter og hele rundturen er på ca 7 km. Et typisk terreng for Telemark sparer ikke på konfekten og viser seg frem fra sin beste side med bratte juv på begge sider og glattskurte svaberg fra den siste istid. Etterhvert begynner det et skogsterreng med urgamle og forvridde furutrær, og ganske nær toppen er det mulig å besøke tjernet Svarttjønn, som også kan by på en hule med to etasjer.

På selve toppen av fjellet er det et flatt område som frister med et bad i Venetjønn på varme sommerdager, når luften dirrer og vinden står stille, noe det ofte gjør om sommeren når sommerfugler og øyenstikkere har sin storhetstid og gjør beslag på området.

Selve Gygrestolen er vakker og majestetisk og har en utsikt som gjerne får turgåere til å ha et lengre opphold her. Det er også mulig å finne flere steder med imponerende utsikt på den andre siden av platået.

Rundturen går videre mot vest og gir en fin naturopplevelse for de som ønsker seg gammel skog og mye fugleliv. Det er mulig å ta en liten avstikker ved Maurknatten, og få en spesiell oversikt mot de ville stupene under stolen der også ravnen trives.

Rundturen ender ved landveien ca 500 meter fra parkeringsområdet.

Gygrestolen tilhører et naturreservat som fikk den gode nyheten at det frivillig ble vernet så sent som i 2015. Det kan gi en spesiell villmarksfølelse å oppholde seg i området, derfor kan det være verdt å undersøke området også utenfor stier for de som ønsker seg en enda villere turopplevelse.

Av dyreliv finnes det blant annet elg, rovfugl, tiur og ravn. I tilfelle det er noe sannhet i sagnet om at det blir verdens undergang når stolen en dag raser raser ut mot Uvdal og Uvdastjernet, er det lov å håpe på at det ikke skjer på en god stund ennå. Selv om det er antatt at stolen beveger seg utover ca 10 cm for hvert år.