Klima

Det Greta Thunberg sa

Her er hva 16-årige Greta Thunberg sa på FN-toppmøtet.

Budskapet mitt er at vi følger med på hva dere gjør.

Alt dette er helt feil. Jeg skulle ikke stått her. Jeg skulle vært på skolen, på den andre siden av havet. Men dere kommer til oss unge for å finne håp. At dere våger!

Dere har stjålet drømmene mine og barndommen min med deres tomme ord. Og likevel er jeg en av de heldige. Mennesker lider. Mennesker dør. Hele økosystemer er i ferd med å kollapse. Vi står på randen av en masseutryddelse, og det eneste dere kan snakke om er penger og fantasifortellinger om endeløs økonomisk vekst. At dere våger!

I mer enn 30 år har vitenskapen vært krystallklar. Hvordan våger dere å se en annen vei og komme hit og si at dere gjør nok, når politikken og løsningene som trengs fremdeles overhodet ikke er i sikte?

Dere sier at dere hører oss, og at dere forstår hvor mye det haster. Men uansett hvor trist og sint jeg er, vil jeg ikke tro det. For hvis dere virkelig forsto situasjonen, og likevel lot være å handle – da ville dere være onde. Og det nekter jeg å tro.

Den utbredte tanken om å kutte utslippene til det halve i løpet av 10 år gir oss bare 50 prosent sjanse for å holde oss under 1,5 grader, og risikoen for å sette i gang irreversible kjedereaksjoner utenfor menneskelig kontroll. (talen fortsetter under)

Dere synes kanskje femti prosent er akseptabelt. Men disse tallene tar ikke hensyn til vippepunkter, de fleste tilbakekoblingsmekanismer, ytterligere temperaturstigning skjult av giftig luftforurensning eller emner som rettferdig fordeling og klimarettferdighet. De baserer seg dessuten på at min generasjon skal trekke hundrevis av milliarder tonn av deres CO2 ut av luften med teknologi som knapt eksisterer.

Så en 50 prosents sjanse er rett og slett ikke akseptabelt for oss som kommer til å måtte leve med konsekvensene.

For å ha en 67 prosents sjanse for å holde oss under en global temperaturstigning på 1,5 grader – som er de beste oddsene FNs klimapanel gir oss – hadde verden 420 gigatonn CO2 igjen å slippe ut 1. januar 2018. I dag er tallet allerede nede i mindre enn 350 gigatonn.

Hvordan våger dere late som om dette kan løses ved å fortsette som før, bare med noen tekniske tilpasninger? Med dagens utslippsnivå kommer det gjenværende CO2-budsjettet til å være fullstendig oppbrukt på mindre enn åtte og et halvt år.

Ingen løsninger eller planer som tar hensyn til disse tallene kommer til å bli lagt frem her i dag, fordi disse tallene er for ubehagelige. Og dere er fremdeles ikke modne nok til å si det som det er!

Dere svikter oss. Men unge mennesker begynner å innse sviket. Alle fremtidige generasjoners blikk hviler på dere. Og hvis dere velger å svikte oss, sier jeg: Vi kommer aldri til å tilgi dere.

Vi vil ikke la dere slippe unna med dette. Akkurat her, akkurat nå, setter vi foten ned. Verden er i ferd med å våkne. Og forandringen vil komme, enten dere liker det eller ei.

Takk.