Postkort fra Norge

Grønlandsisen vs Gjøranfisen

En kort rant om at Norge ikke er så storslått, men egentlig ganske lite (og det er en bra ting).

Vi liker å si at Norge har dype fjorder, bratte fjell og et vilt dyreliv. Men finnes det ikke dypere fjorder, brattere fjell og villere dyreliv andre stedet? Burde vi ikke heller si at fjorder, fjell og dyreliv kan fremstå stort, fordi resten av landet er så lite? Litt som Lilleputthammer. Der føler man seg stor, fordi man tråkker rundt i miniatyrversjonen av Lillehammer (som i seg selv er en liten by, men blant de aller største ved Mjøsa). Man måste jämföra, som de sier i den svenske filmen «Mitt liv som hund».

Ta Fjord-Norge som eksempel. De liker å bruke store ord på nettsidene sine:

The fjords were carved by a massive sheet of ice up to three kilometers thick that covered Northern Europe in a succession of ice ages. As you peer up at the towering mountains surrounding the Nærøyfjord, the narrowest fjord in the world, you can appreciate the immense power of those forces of nature.

Store ord.
Men til info er Scoresbysundet på Grønland 150 kilometer lenger enn Sognefjorden. Den er 1500 meter dyp med isblokker på størrelse med øyer kalvende fra selveste Grønlandsisen flytene rundt i vannet. Her lever det moskus, delfiner og hvaler. Vil du appreciate the immense power of those forces of nature i en fjordkontekst, burde du dra dit i stedet.

Likevel er ikke Fjord-Norge dårligere enn Scoresbysund. Fjordene i Norge er et mye bedre sted å dra hvis du er en gjennomsnittlig turist, keen på å se noe flott. Og grunnen, er at det er MINDRE. Husk at David slo Goliat. Å være mindre er en fordel! Les bare videre, jeg er tekstforfatter, jeg kan hjelpe.

Først og fremst burde man vektlegge det som faktisk stemmer. Når det kommer til fjordene i Norge er ordet NARROWEST nøkkelen. Fordi vi har den SMALESTE fjorden, altså noe lite, FREMSTÅR fjellene rundt store, og fjordarmene ekstra lange. Det betyr også at området er godt beskyttet fra vær og vind. Typ shorts-stemning i juni, juli og august. Så er det ganske kort vei til en by (Bergen eller Stavanger) hvor det er Michelin-restauranter, digg kaffe og herlige hoteller med SPA og lakendekte senger. Det kan du bare glemme i Scoresbysund. Det er Bear Grylls-teritorium. Der er det nesten bare han som vil ha det bra.

En justert tekst kunne fremstått slik:

Appreciate the smaller things in life! Visit the worlds narrowest fjord, Nærøyfjorden, and experience how small sized mountains seem towering in comparison. Many of its peaks can be climbed in a day on Sherpa made steps. Feels like real climbing, but it's not! Appreciate the immense power of those forces of nature in shorts, embraced by warm summer temperatures, with a great cup of freshly brewed coffee always within reach, protected by the ghastly winds of the Great seas. We welcome you!

Store stein, heter denne steinen…

… Men den er egentlig ganske liten

I Ringerike har de skjønt hva jeg snakker om. Der heter kommunens høyeste topp Gjøranfisen, selv om den strekker seg 1.127 meter over havet. Da vi besøkte toppen tidligere i sommer ble turen over to mil lang, og var tidvis krevende. Sammenliknet med Mount Everest og K2 var det som en tur i slottsparken. Men vi slapp å akklimatisere oss til høyden, og vi var hjemme samme dag som vi dro. Hadde vi ønsket det, kunne vi tatt flere topper i samme slengen. Riktig så fint var det faktisk, med utsikt mot Jotunheimen i nord, og Gaustatoppen i sør.

PS: Halvveis mot toppen av Gjøranfisen hadde det gått skeis, også for Ringerikingene. Her lå en stein kalt «Store Stein». Og ja, den var større enn andre stein i området, men langt fra den største steinen vi har sett.