Koronapandemien

Får vi en «Generasjon Covid-19»?

I over et år har vi levd i en verden som er mer steril enn det som er naturlig. Mer håndsprit, større avstand. Færre virus, færre bakterier. Det er deilig å ikke bli syk, men finnes det også en skyggeside? Har det siste året gjort oss mindre robuste mot sykdom?

Munnbind, sprit, bedre håndhygiene og sosial avstand har gjort oss mindre syke, viser statistikk fra Folkehelseinstituttet. Samtidig har vi alle lært at eksponering for smitte er viktig for å utvikle et solid immunforsvar. Kan vi vaksinere oss bort fra alle smittsomme sykdommer? Eller finnes det en slagside her som vi ikke har tatt i betraktning? For eksempel alle barnehagebarna som nå har levd i over et år i miljøer som er mer sterile enn det som er naturlig?

Vi ringte Anne Spurkland, professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, for å få svar. Det var en tidlig fredags morgen, og Spurkland satt på toget på vei til kontoret. Blant alle de som har måttet multitaske mer enn normalt det siste året, står immunologene høyt på lista. Det er travle tider. Anne Spurkland har vært i alle kanaler siden pandemien brøt ut i mars i fjor. Hun har nettopp gitt ut boka Frisk nok! Håndbok i immunforsvar, og denne morgenen hadde hun allerede rukket å bake en fri kake uten egg og gluten, fortalte hun.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her