Koronapandemien
Får vi en «Generasjon Covid-19»?
I over et år har vi levd i en verden som er mer steril enn det som er naturlig. Mer håndsprit, større avstand. Færre virus, færre bakterier. Det er deilig å ikke bli syk, men finnes det også en skyggeside? Har det siste året gjort oss mindre robuste mot sykdom?
![](https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1000&q=80&sharp=10&w=750&s=ebe1495ca141ede4d3622a013b4f4526 750w, https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1333&q=80&sharp=10&w=1000&s=d4bc9457f26a8e0140c913a9cff28a74 1000w, https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=1667&q=80&sharp=10&w=1250&s=0707d67a94987dd0689e26172c86c3f6 1250w, https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2000&q=80&sharp=10&w=1500&s=6444370d5868143535ae7572ef209f0a 1500w, https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2333&q=80&sharp=10&w=1750&s=d2b8c61da945637799b8a7fd858d4dfd 1750w, https://harvestmag.imgix.net/images/elena-mozhvilo-HRjdJddvPu8-unsplash.jpg?auto=compress%2Cformat&crop=focalpoint&fit=crop&fm=jpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=2667&q=80&sharp=10&w=2000&s=37e64d305c55a6d21d5901aac6b56b8b 2000w)
Munnbind, sprit, bedre håndhygiene og sosial avstand har gjort oss mindre syke, viser statistikk fra Folkehelseinstituttet. Samtidig har vi alle lært at eksponering for smitte er viktig for å utvikle et solid immunforsvar. Kan vi vaksinere oss bort fra alle smittsomme sykdommer? Eller finnes det en slagside her som vi ikke har tatt i betraktning? For eksempel alle barnehagebarna som nå har levd i over et år i miljøer som er mer sterile enn det som er naturlig?
Vi ringte Anne Spurkland, professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, for å få svar. Det var en tidlig fredags morgen, og Spurkland satt på toget på vei til kontoret. Blant alle de som har måttet multitaske mer enn normalt det siste året, står immunologene høyt på lista. Det er travle tider. Anne Spurkland har vært i alle kanaler siden pandemien brøt ut i mars i fjor. Hun har nettopp gitt ut boka Frisk nok! Håndbok i immunforsvar, og denne morgenen hadde hun allerede rukket å bake en fri kake uten egg og gluten, fortalte hun.
(artikkelen fortsetter)
Abonner på Harvest Magazine
For 119 kr i måneden eller 1200 kr i året kan du lese alt vårt innhold.
Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.
Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.
Abonnerer du allerede?
Logg inn her