Loven, ifølge Trædal

Pust inn din egen eksos!

Bilistene tar seg retten til å forurense luften til syklende og gående i byen. Hvis avgassene er gode nok for oss, er de vel gode nok for din egen kupé?

Tenk deg at flere titalls smilende røykere sto gatelangs og blåste røyk i ansiktet ditt på vei til jobben. Hver dag kommer du til jobben hostende og harkende, og med røde øyne. Hver dag er jeg og tusenvis av andre som bor i byer utsatt for noe enda mer provoserende. Jeg sykler til jobben mens jeg stirrer inn i eksosrør etter eksosrør, som blåser helseskadelige avgasser rett i trynet mitt. Svevestøvet virvles opp av svarte dekk mens de selv sitter komfortabelt i myke seter og tråkker på en liten pedal. De puster inn frisk og god luft der inne i kupeen. Hvis de havner i en tunnel eller i en tett kø, kan de stoppe innstrømmingen av eksos ved å vri på en bryter. En røyker som blåser røyk i ansiktet mitt, har i det minste utsatt sine egne lunger for jævelskapen først.

Dette er ingen rettferdig ordning. Hvis bilistene føler at eksosen deres er god nok for meg, synes jeg den bør være god nok for dem også.

Prinsippet i Norge er at forurenser betaler. Kostnadene for bilkjøring er store. Luftveisplager, for tidlige dødsfall, trafikkulykker, svevestøv og trafikkork. Alt dette fordi folk krever å bæres rundt som konger av tonnevis metall og døde dinosaurer. Hvorfor er det mine lunger som må betale? Hvorfor er det barna på vei til skolen som må slite med astma? Når prisen for biltrafikken er dårligere helse, får bilistene selv betale sin andel.

En enkel modifikasjon på privatbiler solgt i Norge ville fått slutt på urettferdigheten: all eksos som slippes ut av en bil, må først kjøres igjennom kupeen i bilen gjennom klimaanlegget. For el- eller hydrogenbileiere er dette ingen stor overgang, naturligvis. Men for diesel- og bensinbiler kan det by på problemer. De må kjøre med vinduene åpne eller velge kabriolet om de ikke vil forgifte seg selv, men da har de ikke noe mer ubehagelig tur til jobben enn jeg har på sykkelen min. Det er bare å ta på seg en jakke hvis det er kaldt. Dessuten er jo kollektivtrafikken tilgjengelig for alle.

Denne tekniske løsningen er ikke mye å forlange. Tross alt ber jeg ikke bilistene om å tåle noe mer enn jeg selv har gjort i ti år på sykkel i Oslos gater. Hvis du absolutt vil blåse røyk i ansiktet mitt, kan du i det aller minste ha anstendighet nok til å puste den inn selv først. Så kan vi nyte luftveisplagene sammen, i en by som er like forurensa, men litt mer rettferdig.

Er jeg seriøs? Neida. Det finnes mange seriøse løsninger på dagens forurensingsproblemer. De beste handler om å redusere antallet biler i byen, særlig dem som går på gamle dinosaurer. Jeg håper barna våre kan sykle til skolen med færre eksosrør i ansiktet enn oss.