Kulturtips

Harvest anbefaler serier, bøker, podcaster og filmer

Tips til hjemmeunderholdning i en underlig tid.

Hvem trenger politietterforskere når man har internett?

Don't f**k with cats. Hunting an internet killer
Dokumentarfilm

Netflix 2019

Denne fantastiske dokumentaren er et bevis på at man kan få utrettet de største ting uten å forlate huset. En person legger ut en youtube-video som viser mishandling av kattunger. Politiet gjør som vanlig ingenting. En dame i Las Vegas bestemmer seg for å finne ut hvem han er, og stoppe ham. Alle tabloidjournalister vet at ingenting skaper større engasjement i folket enn katter. Dama er ansvarlig for det digitale systemet på en av byens casinoer, så hun kan data. Hun allierer seg med likesinnede, og snart er en jakt som foregår helt nede på Google Streetview i gang.

Det stillferdige livet til akademikeren William Stoner

John Williams: Stoner
Roman, Cappelen Damm
Lydbok, Storytel
Lest av Kim Haugen

New York Times kalte den "en perfekt roman". Den ble første gang utgitt i 1972, men kom ikke i norsk oversettelse før 42 år seinere. Det er en ekstremt velskrevet roman med en stillferdig intrige. Den handler om William Stoner, som blir født inn i en fattig bondefamilie i Missouri på slutten av 1800-tallet. Foreldrene sender ham til universitetet for å studere agronomi, men Stoner blir isteden betatt av skjønnlitteraturen og akademia og ender opp som universitetsansatt. William Stoner er en anonym mann, forglemmelig, nesten usynlig for menneskene rundt ham. Men romanfiguren glemmer du aldri.

Hva skjedde med Otto von Wächter?

The Ratline

Podcast
BBC 2018
10 episoder
Med bl.a. Stephen Fry

"Ratline" er betegnelsen på fluktrutene høyerestående nazister benyttet seg av under flukten til Sør-Amerika etter krigen. I denne podcasten prøver journalisten Philippe Sands å nøste opp historien om stornazisten baron Otto von Wächter, som forsvant sporløst like før krigens slutt. Ingen vet hvor han ble av, men Philippe Sands får blant annet tak i brevvekslingen mellom von Wächter og hans kone - og han får innpass hos sønnen, som fortsatt lever. Spennende og lærerik historie som tar overraskende vendinger underveis.

(flere tips under annonsen)

Paven som ikke ville være pave

The Two Popes
Film
Netflix 2019
Med bl.a. Anthony Hopkins

Selv en pave kan slite med å være sterk i troen, noe denne filmen er et bevis for. Den handler om pave Benedict XVI (Josef Ratzinger), som prøver å overbevise den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio om å overta pavestolen. Paven vil rett og slett ikke være pave lenger, fordi han føler at all den pomp og prakt han er omgitt av, alle ritualene og all oppmerksomheten har brakt ham langt vekk fra den unge troende han en gang var.
Hvilken sjanger denne filmen tilhører, er ikke godt å si. Den handler om to store, menneskelige dramaer, mer alvorlige enn de flestes, men samtidig handler den om to gamle menn som prøver å forsone seg med sin egen fortid, og som langt på vei klarer det ved hjelp av hverandre. Den er alvorlig, men feelgood. Lun, er kanskje det riktige ordet. Mest fornøyelig er scenen hvor de to bestemmer seg for å gå på en helt vanlig pizzeria i Roma for å se hvordan det er å være et alminnelig menneske. Og når de ser Tyskland-Argentina i fotball-VM.

Om å leve opp til forventningene til en styrtrik og ekstremt dominerende far

Succession
Tv-serie
2 sesonger (foreløpig)
HBO 2018

En gammel og søkkrik amerikansk mediemogul har fire barn. De er alle voksne, og alle jobber i farens imperium og drømmer om å overta den dagen faren dør. Den eneste som ikke bryr seg om makt og penger er den eldste broren, som har flyttet til en ranch på landsbygda og viet seg til mer spirituelle aktiviteter. Men de tre andre, to brødre og en søster gjør alt de kan for å bli farens utvalgte.
Succession
har en klassisk intrige på alle vis. Den er ikke original i seg selv, men den er så godt laget. Den har nerve fra første minutt, og den bringer oss inn i en verden av mennesker som er så ufattelig rike og så ubegripelig maktsyke at man tar seg i å tenke: Jeg er glad for at det ikke er meg.

Sammenbruddet på Fagerborg Skole

Dag Solstad: Genanse og verdighet
Roman, Forlaget Oktober 1994
Lydbok, Fabel, lest av Kai Remlov

Ingen som har lest denne romanen vil glemme lektor Elias Rukla og scenen der han mister besinnelsen da han skal til å slå opp paraplyen sin i skolegården på Fagerborg skole i Oslo. Han har nettopp undervist elevene i Ibsens skuespill Vildanden, noe han har gjort i en årrekke. Elias Rukla elsker Ibsen, men det gjør ikke elevene på ungdomsskolen. Det har han levd med i mange år, men denne dagen brister det for ham, og mens han rusler nedover Pilestredet på vei mot byen, tenker han: Nå er alt over.
Til deg som allerede har lest Genanse og verdighet kan vi anbefale å lese den igjen. Vi gjorde det nettopp, og den var minst like bra nå, kanskje bedre.

Tom Waits blir gullgraver

The Ballad of Buster Scruggs
Samling novellefilmer
Netflix 2019
Regi: Joel og Ethan Cohen

En film som består av seks enkeltstående historier fra nybyggertiden i USA. De er mørke og dystre, men de er også morsomme, sånn det alltid er når Cohen-brødrene lager film. Særlig tittelfilmen, som forteller historien om Buster Scruggs, en tynn pusling i hvit dress, som viser seg å være en nådeløs revolvermann, er fornøyelig. Og episoden med Tom Waits i hovedrollen som en ensom gullgraver som snakker høyt med seg selv og hesten sin, mens han innbitt leiter etter en gullåre som visstnok skal være større enn noen annen, men som ingen vet om virkelig finnes.

Noen har det alltid verre

Marlene Haushofer: Veggen
Roman
Gyldendal

Hvordan reagerer mennesket på total isolasjon? I klassikeren «Veggen» (1962) av østerrikske Marlen Haushofer våkner en kvinne opp alene på en hytte i skogen. En usynlig, men ugjennomtrengelig vegg stenger all kontakt med verden. Romanen er kalt en økologisk skrekkvisjon, men er også en jordnær skildring av daglige gjøremål, og hvordan overleve og finne mening uten kontakt med andre enn en hund, en katt og en ku.

Denne artikkelen er åpen for alle lesere. Men vi trenger jo inntekter, for å lage godt innhold.
Bli abonnent og få tilgang til alt stoff på Harvest.