Fuglefjell

- Dødsfeller, kaller jeg det

Naturfotograf Roger Brendhagen husker sjokket da han så gjennom bildene han hadde tatt. Hva er det fargerike i fuglenes reder?

De siste åtte årene har jeg hatt foto-workshops på Runde. Første gang jeg skulle ta bilder av havsulekolonien, var det mye vind og bølger, jeg bare skjøt så mye jeg kunne uten tydelig å se hva jeg tok bilder av. På kvelden så jeg gjennom bildene. Jeg husker sjokket jeg fikk. Hva er de fargene i fugleredene? Jeg studerte detaljene nøye. De fargerike elementene var garnrester, plast og søppel. Jeg har vært her i åtte år nå, og mengden søppel og plast i fuglefjellet bare øker. Nei, det er ikke en nyhet at fuglene bygger reder av det de finner på sjøen, særlige det som er fargerikt. Forskerne fant en rød taustump i et rede allerede i 1968. Men i år var åtti-nitti prosent av redene bygget av søppel og plast. Det er en indikasjon på hvor forsøplet havet er. 10 prosent av søpla flyter og nitti prosent synker. Den søpla der er fersk. Havsulene er ikke på stranda og plukker. De finner plasten og garnrestene på havet. Dette er ferskvare. Taustumper er kanskje ikke farlig. Men garnrester? Dødsfeller, kaller jeg det. På noen av bildene ser du flere generasjoner fugler som henger i dem, døde. For 14 dager siden tok jeg nye bilder. Det er hekkesesong nå. Tenk deg når de klekkes om to uker og småfuglene skal flakse rundt i garnrester. Som naturfotograf gjør det vondt å se den eskalerende forsøplingen. For noen år siden tok jeg nesten bare vakre bilder. Vakkert lys og pen natur. Det går ikke mer. Nå er jeg opptatt av å dokumentere tingenes tilstand. FNs rapport om artsutryddelse kom mens jeg var på Runde. Hvalen med plast i magen ble et ikonisk bilde. Jeg mener at bilder som disse er like sterke. Kan man rydde opp i reirene? Nei, dessverre. Det er rett og slett ikke mulig. En ornitolog sa: "Vi må se på det som et trist utstillingsvindu for vår tid." Og gjøre alt vi kan for å forminske søppelproblemet i fremtiden. Se bildene under.

Roger Brendhagen er anerkjent naturfotograf og europeisk Nikon-ambassadør. Harvest har vist mange av hans bilder tidligere. Fem av Brendhagens bilder av havsulene er stilt ut på Smithsonian Museum of Natural History.