Det moderne menneskets overlevelsesguide

Fordeler og ulemper ved å ha hjemmekontor

I snart et år har halvparten av alle norske arbeidstakere fått testet sin arbeidsdisiplin på hjemmekontoret. Arbeidsdagen begynner, og der sitter du. I ditt eget hjem. Overlatt til deg selv. I en ny situasjon hvor ingen sjef kan kontrollere hva du driver med.
Noen dager vegrer du kanskje for ta fatt på arbeidet. Noen ganger kan selv det å ta ut av oppvaskmaskinen virke forlokkende, sammenlignet med å besvare eposter eller å skrive en rapport. Du har kanskje små barn som kommer tidlig hjem fra skolen. Arbeid og fritid glir over i hverandre på en måte du ikke er vant til, og summen av alt dette kan av og til skape en følelse av at du jobber for lite.
Det er lett å få dårlig samvittighet.
Den protestantiske etikk lurer i bakgrunnen.
Men det er vel som i livet forøvrig. Noen dager går det bra. Andre dager går det ikke fullt så bra. Her er et eksempel på sistnevnte. Det startet lovende, men det skulle bli en arbeidsdag i distraksjonenes tegn.
Takket være Donald Trump.

06.30
Torsdag morgen. Klokka ringer. Kroppen er stiv som en stokk, men som jeg pleier å si:
Ny dag, nye muligheter.
Jeg har lagt en plan for arbeidsdagen på hjemmekontoret. Den kan bli produktiv, eller den kan bli uproduktiv. Det kommer an på så mye. Uforutsette ting kan dukke opp.
Før jeg går videre, la meg klargjøre et par vesentlige ting. Jeg har hatt hjemmekontor i ti år og vel så det. Jeg vet hva det går i. Det kom derfor ikke som noe sjokk på meg da vi alle måtte sitte hjemme fra og med mars. Snarere tvert imot. For en gangs skyld så jeg på meg selv som en autoritet, en som kunne gi råd til alle som var ferske i dette nye gamet, og som derfor var usikre på hvordan det kom til å gå.
Jeg har gjort noen oppdagelser i løpet av disse årene som vil være formildende for alle som nå sliter med dårlig samvittighet og en følelse av ikke å gjøre nok.

(artikkelen fortsetter)

Abonner på Harvest Magazine

For 99 kr i måneden eller 950 i året kan du lese alt vårt innhold.

Du får nye saker hver uke og tilgang til hele arkivet, med artikkelserier og anbefalinger.

Vi skriver om livskvalitet og samfunn, natur og kultur.
I Harvest finner du sjelden siste nytt, men undring, nye tanker og inspirasjon. Kritisk journalistikk, smarte anbefalinger og gode historier.

Abonnerer du allerede?
Logg inn her